Hopp til innhold

Dette synes «rivalbyene» om Bodø

Til helgen feirer nordlandshovedstaden 200-årsjubileum. Gratulasjonene står i kø, men hva mener egentlig nabobyene om jubilanten?

Kulturkvartalet i Bodø

Det er duket for jubileumsfest i Bodø, og gjester fra fjern og nær er invitert for å feire. Selv om de fleste har mye godt å si om Bodø, skinner det likevel gjennom at ikke alle er like begeistret for jubilanten.

Foto: Bodø kommune

Ifølge nabobyene lider Bodø av både komplekser, storebrormentalitet og for mye vind. Noen positive sider ved 200-årsjubilanten klarer de likevel å trekke frem.

Fauske: – De har jo åpenbare komplekser

Egon Holstad

Egon Holstad sender flere stikk til jubilanten, og irriterer seg spesielt over navnet 'Bodø-regionen'. – Skal Salten slå seg sammen, så måtte man jo kalt det for Salten-regionen, ikke Bodø-regionen, mener han.

Foto: NRK

Egon Holstad er musikkjournalist fra Fauske og bosatt i Tromsø. Han sparer ikke på kruttet når Bodø skal beskrives.

– De har jo åpenbare komplekser for å ikke ha mer enn 50 000 innbyggere. Dette ønsket om å slå sammen hele Salten til Stor-Bodø er en usmakelig storebrormentalitet som appellerer dårlig til en gammel fauskeværing.

Han mener Bodø prøver å overta for Salten-navnet. Det forsøket kaller han absurd.

– Skal Salten slå seg sammen, så måtte man jo kalt det for Salten-regionen, ikke Bodøregionen. «Salten» har vært brukt siden Snorre Sturlason, og å utradere det begrepet som innebefatter Saltfjellet, Saltstraumen og Saltenfjorden, er helt absurd, mener han.

Noe positivt klarer likevel Holstad å trekke frem med Bodø.

– De har tog da. Selv om man på Fauske kan velge hvilken vei man til ta toget, så er det stilig med tog, sier Holstad med et glimt i øyet.

Narvik: – Vi har havnet i skuddlinjen

Ordførerkandidat Rune Edvardsen i Narvik Ap

Har havnet i kryssilden. Det kjempes ofte mellom Bodø og Tromsø, det mener Narviks ordfører Rune Edvardsen går utover Narvik.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Det blåser bestandig i Bodø, sier Narvikordfører Rune Edvardsen. Det er likevel ikke bare vinden Edvardsen trekker frem når han skal beskrive sitt forhold til Bodø. Han mener at veksten til Bodø gjør at byen tar en større del av kaka fra det offentlige.

– Det er blitt naturlig at det som skal legges nordover til Nordland havner i Bodø. Det er ikke Bodø kommune sin skyld, men folket nord i fylket føler det litt urettferdig.

Det bor nesten 20 000 i Narvik, men byen havner fort i skyggen av de to storbyene i landsdelen. Kampene de imellom er en utfordring for den mellomstore broren i fylket

– Bodø og Tromsø har jo hatt en kamp over lang tid om å regjere i Nord-Norge, og vi som ligger midt i mellom blir litt slengball og havner i skuddlinjen. Ting går litt utover oss, spesielt med tanke på universitetene og sykehuskampene, mener Edvardsen.

Tromsø: – En av våre gode venner

Jarle Aarbakke

– Av og til ønsker jeg at Bodø ser litt mer nordover når de tenker strategisk, forteller Tromsøs ordfører, Jarle Aarbakke.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Den største rivalen til Bodø har gjerne vært byen med Ishavskatedral og lange universitetstradisjoner. Ordfører Jarle Aarbakke trekker frem de gode båndene mellom byene, men han skulle gjerne ønske at Bodø flyttet blikket nordover oftere.

– Av og til ønsker jeg at Bodø ser litt mer nordover når de inviterer og tenker strategisk, fremfor å se så mye sør, øst og vest, forteller han.

Når det gjelder det positive vil han løfte frem store potensialet knyttet til næringsliv og kompetanse.

– Nordland er jo Norges nest største industrifylke og har et stort potensiale i fremtidens næringer, ikke minst knyttet til kysten med havbruk og kompetanse der.

Aarbakke mener Bodø er en god by å konkurrere med, og er positiv med tanke på fremtiden til byen.

– Jeg tror vi kommer til å være rivaler i den forstand at vi utfyller hverandre, men vi konkurrerer også. Vi skal tiltrekke oss ungdom for både utdanning, utvikling og etablering. Attraktivitet kommer vi til å jobbe med de neste 200 årene også, mener Tromsø-ordføreren.

Svolvær: – Fint med alle tilbudene

Ordfører Eivind Holst

– Uansett når du besøker så får du vind i håret, sier Svolværordfører Eivind Holst.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

I Lofothovedstaden setter de pris på at Bodø leverer helsetjenester til hele fylket. Ordfører Eivind Holst klarer heller ikke å unngå å nevne vinden når han skal beskrive Bodø.

– Uansett når du besøker så får du vind i håret. Men det beste med Bodø er at det finnes en mengde tilbud for oss i Nordland fylke, spesielt innenfor helsetjenestene. Det er fint å kunne samle det i fylkeshovedstaden, slik at vi kan reise inn til Bodø og få nødvendige tjenester utført, forteller Holst.

Mo i Rana: – Bodø/Glimt satte Nord-Norge på kartet

Inge Myrvoll

Inge Myrvoll er glad for at Bodø/Glimt har satt landsdelen på Norgeskartet.

Foto: Wikipedia

I mange år var ikke nordnorske fotballag velkomne til å delta i hverken norgescupen eller seriespill i den øverste divisjonen. Da lag fra Nord-Norge etterhvert fikk innpass, ble Bodø/Glimt landsdelens stolthet. Dette trekker Rana-politiker Inge Myrvoll frem når han skal beskrive jubilanten

– Det gav oss stolthet i Nord-Norge og satte oss på Norgeskartet. Det er mye annet bra i Bodø også, men Glimt står sterkest.

Mosjøen: – Kort vei til både fly og tog

Berith Pauline Olderskog

Det er noen år siden vefsningen Berit Pauline Olderskog var i Bodø sist, men hun mener Bodø er en spennende by.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Mosjøprofil Berit Pauline Olderskog har bare gode ord å si om fylkeshovedstaden. Selv om hun ikke har fått besøkt kulturhuset Stormen enda, har hun fått med seg at det er mange arrangementer der.

– Da jeg var mye i Bodø på slutten av 90-tallet var det beste den korte veien fra togstasjonen og flyplassen og inn til sentrum. Nå er det spennende å høre om kulturhuset og alt som skjer der. Det er godt å komme ut og lufte seg, og da er jo Bodø et veldig artig valg.