Normal

– Flytevest kan gjøre at du overlever dobbelt så lenge i iskaldt vann

Vi er inne i årets kaldeste måned. Skal du ut på sjøen er det viktig å planlegge turen på forkant. Det fikk Tom Roger Jensen (52) fra Lofoten erfare.

Redningsskøyta og redningsvest

Med en vanntemperatur på 5 grader, vil en normalt kunne overleve i én time uten vest, dersom man klarer å holde hodet over vann.

Foto: Redningsselskapet

– Varme klær, redningsvest og godt kommunikasjonsutstyr kan redde liv, sier redningsmann og redningsskøyteskipper Fred Hansen.

Med vanntemperaturer på bare noen få grader kan det fort gå galt hvis ulykken inntreffer.

Dramatiske sekunder

Forrige helg holdt Tom Roger Jensen (52) på å miste livet da sjarken hans sank sør for Ballstad i Lofoten.

Det var ved 20-tiden fredag 3. januar at Hovedredningssentralen Nord-Norge fikk melding om at en mann hadde grunnstøtt.

Båten, en 28-foting, var på vei til Tangstad etter å ha levert fisk på Ballstad da hendelsen skjedde. Dagen etter kunne båtens skipper, Tom Roger Jensen (52), fortelle om dramatiske sekunder da båten han førte begynte å ta inn vann.

– Etter at jeg hadde ring og varslet om situasjonen tenkte jeg at det kanskje ikke så så galt ut likevel. Men så skjedde ting veldig fort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tom Roger Jensen med båt

GIKK PÅ GRUNN: Tom Roger Jensen kom ut av kurs og grunnstøtte. Her avbildet sammen med båten som nå ligger på 30 meters dyp.

Foto: Privat

Vannet fosser inn, og Tom Roger, som da sitter fremme i styrhuset, forsøker å komme seg ut gjennom døra.

– Men det hadde falt en plastcontainer eller noe lignede foran døra, slik at den ikke lot seg åpne. Der og da så ting veldig mørkt ut.

Men han får slått hull på den ene ruta i styrhuset, og klarer å karre seg ut på dekk. I løpet av få minutter rekker han å få på seg en overlevelsesdrakt.

Ble reddet i grevens tid

Til alt hell lå redningsskøyta RS «Det Norske Veritas» like i nærheten og fikk etter kort tid hentet opp mannen fra den iskalde sjøen.

Ifølge redningsmann Fred Hansen var det ikke bare flaks at Tom Roger Jensen klarte seg.

– Det var helt klart mobilen som reddet livet hans. Han rakk å melde i fra før det var for sent. I tillegg var han utstyrt med en flytedrakt. Selv om han ikke rakk å få på seg drakten helt var den til god hjelp da han falt i vannet, sier Hansen.

Tom Roger Jensen har vært fisker i mange år og har aldri vært ute for noen ulykker tidligere.

– Som alenefisker på sjøen tenker jeg alltid på sikkerhet. Denne gangen ble det bevist at det hjelper. Jeg var helt sikker på at jeg kom til å dø. Jeg hadde fått vann inn i drakten, og kunne nok ikke ha ligget så mye lenger, sier Jensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mannskapet på redningsskøyta "Det Norske Veritas"

Mannskapet på redningsskøyta 'Det Norske Veritas' reddet i januar i år fiskeren Tom Roger Jensen da han falt i vannet sør for Ballstad i Lofoten.

Foto: Redningsselskapet

Redningsmannens tips

– Det er ikke risikofritt å være på sjøen om vinteren. Vi må forberede oss godt før vi drar ut. De tre viktigste tingene å huske er å kle deg godt, bruke redningsvest eller flyteplagg og ha mobiltelefonen i en vanntett pose.

Kajakkpadlere og sjarkfiskere som er alene på sjøen er ekstra utsatt.

– Er en alene må en sørge for å ha god kommunikasjon med folk på land. Det beste er å være to-tre stykker sammen. Da er en i mye bedre stand til å klare seg hvis det skulle skje en ulykke. Vi anbefaler båteiere å ha VHF i båten sin, sier Fred Hansen.

Redningsvest dobler levetiden

Kroppen vår tåler dårlig å bli nedkjølt. Reduseres kjernetemperaturen i kroppen med 3-4 grader, klarer du ikke lenger å ta vare på deg selv.

– Tom Roger Jensen var utstyrt med en flytedrakt. Den holdt ham varm og hjalp han med å holde seg over vannflaten til hjelpen kom.

Med en vanntemperatur på 5 grader, vil en normalt kunne overleve i én time uten vest, dersom man klarer å holde hodet over vann. Med flytevest vil overlevelsestiden kunne dobles.

Overlevelsestemperatur i timer


Uten redningsvest (Flyter med hodet av og til under vann)

Med redningsvest (Svømmer)

Ved 5 grader: 45 minutter
Ved 10 grader: 1 time
Ved 15 grader: 1,5 time

Ved 5 grader: 1 time
Ved 10 grader: 1,5 time
Ved 15 grader: 2 timer

Trår vannet med hodet over vann:

I fosterstilling/kameratstilling:

Ved 5 grader: 1 time
Ved 10 grader: 1,5 time
Ved 15 grader: 2 timer

Ved 5 grader: 2 timer
Ved 10 grader: 3 timer
Ved 15 grader: 4 timer