Hopp til innhold

Arne (90): – Går heller i fengsel enn å betale flytevest-bot

– Kan ikke en 90-åring få fiske i fred, sier Arne Pedersen.

Arne Pedersen

DAGEN FØR RETTSSAKEN: Telefonen hos Arne Pedersen ringer jevnt og trutt dagen før han skal møte i Ofoten tingrett. Den tidligere båtbyggeren ble landskjent da han ble stoppet av kystvakt og politi – uten flytevest. – Jeg har levd på havet siden jeg var guttunge.

Foto: Håkon Jakobsen / NRK

I morgen møter han i Ofoten tingrett – forberedt på å gå i fengsel, etter at han nektet å betale boten han fikk for å ikke ha flytevest i båten.

– Jeg er ingen kranglefant. Men jeg må si fra når Kystvakten og politiet blander seg inn i min gjøren og laden. En gamling på 90 år må få lov å fiske i fred på blikkstille hav rett utenfor støa hjemme. Jeg har levd på havet siden jeg var fem år gammel og seilt mange år i utenriksfart. Jeg kjenner og respekterer havet, sier Arne Nikolai Pedersen (90) til NRK.no.

Den frittalende nordlendingen fra Bogen i Evenes ble rikskjendis over natta etter at han nektet å rette seg etter myndighetenes krav om å ha flytevest om bord i båten sin. Raskt ble det opprettet støttegruppe på Facebook med nær 30.000 medlemmer, og like før jul ble han kåret til «Årets Nordlending» av avisa Nordlys.

– Jeg har skjønt at samfunnet har blitt slik at de som roper høyt og sier fra blir kjendiser. Men det tenker jeg ikke på, sier 90-åringen.

– Enhver voksen som er på havet må få bestemme sjøl!

Tatt i kystvakt-kontroll

Arne Pedersen

40 meter fra land ble Arne Pedersen tatt i Kystvakt-kontroll i fjor sommer.

Foto: Håkon Jakobsen / NRK
Huset til Arne Pedersen

Arne Pedersen bor i Forrå i Bogen sammen med samboer Karine Hansen.

Foto: Hpkon Jakobsen / NRK
Arne Pedersen og samboer Karine Hansen

Arne Pedersen og samboer Karine Hansen reiser i morgen inn til Narvik, hvor Arne må møte i retten.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Det var 12. august i fjor, mens han dro opp flyndregarnet 40 meter utenfor naustet sitt i Forra, at han fikk uanmeldt besøk av Kystvakten som var ute på kontroll.

– Egentlig er det ubegripelig. De kommer med ett av de største kystvaktskipene Norge har, med 4000 hestekrefter om bord og fullt mannskap inn en fjordarm som er så trang at skipet så vidt kan snu seg rundt. Og jakter de på tyvfiskere og gamlinger uten flytevest.

– De skulle bare visst. Alle som drev fiske her er døde for lenge siden. Det er bare noen få gamlinger igjen som driver matauk, sier Pedersen.

Kystvaktskipet setter en gummibåt med fem manns besetning hvorav to politimenn på havet.

– Så spør de om jeg har flytevest om bord. Jeg svarte at jeg hadde ikke bruk for flytevest. Jeg sitter alltid i båten og lå 40 meter fra land. Dette er en aluminiumsbåt som er fire meter lang og 1,75 meter bred med plater i bunnen. Du klarer ikke å trø den rundt.

– Tar ansvar for meg selv

Ifølge småbåtloven er det pålagt å ha flytevest i båten. Det mener Pedersen er en tullete bestemmelse.

– Jeg var alene i båten, og jeg tar fullt og helt ansvar for meg selv. Om jeg skulle være så uheldig å falle over bord, så ville flytetankene kunne bære meg. Enhver voksen som er herre for å være på havet må bestemme selv om det er behov for å ha flytevest på seg. Du går ikke på havet i en åpen båt i uvær. Da har man ikke noe på havet å gjøre, sier 90-åringen.

Nektet å betale bot


Midtre Hålogaland politidistrikt vurderte saken og ila 90-åringen et forelegg på 500 kroner, subsidiært én dag i fengsel for ikke å ha flytevest i båten.

Men den tidligere sjømannen og båtbyggeren nektet å godta boten.

– Æ betale fan ikkje nåkka bot, sa Arne Pedersen til lokalavisen Fremover, som var med kystvaktskipet på kontrollen.

I morgen begynner rettssaken mot 90 år gamle Arne Pedersen fra Evenes, som nektet å bruke flytevest ombord i båten sin. Men den 90-åringen angrer ikke på noen ting.

VIDEO: – Jeg aldri vært i en rettssal før, og har ikke forberedt meg. Jeg skal svare på alle spørsmålene deres, sier Arne Pedersen.

Tror han slipper fengsel

I morgen møter han i Ofoten tingrett i Narvik. Han har ingen forsvarer, men skal føre ett vitne.

– Jeg aldri vært i en rettssal før, og har ikke forberedt meg. Jeg skal svare på alle spørsmålene deres.

Dersom han blir dømt, tviler 90-åringen på at han havner i fengsel i én dag.

– Det er lange fengselskøer i Norge, og jeg tviler på at jeg blir prioritert foran de som har begått verre kriminelle handlinger. Kanskje det blir samfunnsstraff, sier han.

Aktor: – Ingen stor sak

Politi og påtalemyndighet sier at det aldri har vært snakk om å henlegge saken mot Arne Pedersen, men andre reaksjonsformer, som påtaleunnlatelse ble vurdert.

– Dette er ingen stor sak for påtalemyndigheten. Det er heller ingen ønskesak. Når noen blir tilbudt et forenklet forelegg, ønsker vi at det vedtas. I dette tilfellet ble det ikke vedtatt. Det kan virke drøyt å bruke tid og ressurser på en sak som burde vært avgjort for lenge siden. Men man kan snu på det og si at det er Arne Pedersen som tar saken til retten. Han vil ha det slik, sier politiadvokat Torgeir Kvitvik.

Fem andre vedtok forelegg

Politiadvokat Torgeir Kvitvik, Midtre Hålogaland politidistrikt

Politiadvokat Torgeir Kvitvik i Midtre Hålogaland politidistrikt møter som aktor i Ofoten tingrett torsdag i saken mot 90-åringen.

Foto: NRK

Ifølge politiadvokaten var Kystvakten denne augustdagen ute på kontroll med et helt konkret formål. Å bøtelegge til dem som ikke hadde flytevest om bord.

– Før Kystvakten møtte Arne Pedersen i båten sin hadde fem personer fått utstedt forenklet forelegg, opplyser Kvitvik.

Han mener det ville bli veldig feil dersom Arne Pedersen skulle få særbehandling på grunn av høy alder.

– Hva om en 90-åring ble stoppet i trafikkontroll mens han kjørte i 80 km/t i 60-sonen. Skulle han da vinkes videre fordi han er gammel? Det vil være å undergrave ordningen med forenklet forelegg og sende ut helt feile signaler til andre som bøtelegges, sier Kvitvik.

Fillesak?

Kvitvik har notert seg at mange mener at lovpåbudet om flytevest i båt er tullete. Dersom ulykka er ute, er det i mange tilfeller ikke tid til å finne fram vesten uansett.

– Når man skal utarbeide lovverket, må lovene kunne håndheves. Det er selvsagt meningen at man skal ha vesten på, men det er vanskelig å nedfelle dette påbudet i lovverket. Dagens nordmenn på båttur, både sover, dusjer og soler seg om bord, sier Kvitvik.

– Nå får vi se hva domstolen mener. De skjønner forhåpentligvis hvordan systemet fungerer, og at man noen ganger må forfølge også de små sakene, sier aktor i saken til NRK.no.

Det er satt av åtte timer til rettssaken i Ofoten tingrett 9. januar.