Hopp til innhold

Dette er årsaken til brannskum-mysteriet

Årsaken til at brannskum kom i drikkevannet var trykkforskjeller.

Det skriver Bodø kommune på sin nettside.

En hel bydel i Rønvik i Bodø opplevde å få brannskum i springen etter slukkearbeidet i forbindelse med brann i Coop Mega sin butikk.

Nå har kommunen og Salten Brann funnet årsaken.

– Under slokking av brannen ved Coop Mega i Rønvik lørdag 10. mai ble det benyttet vann iblandet skumvæske. Slokkeutstyret som ble benyttet av brannvesenet mottok vann fra to kilder, fra en brannbil med skumtilførsel og en hydrant koblet til drikkevannsnettet. Trykkforskjeller gjorde at i de tilfeller da slokkeutstyret ikke var i drift, har vann fra brannbilen kommet inn i det kommunale ledningsnettet, skriver kommunen.

Dette vannet var ifølge kommunen da iblandet skumvæske med en konsentrasjon fra 0,5–1 prosent.

Folk i det aktuelle området Kleivaveien/Einmoen bes fortsatt ikke bruke drikkevannet før man har svar på vannprøvene.

– Beboere i området må dessverre hente drikke- og matlagningsvann både 17. mai og hele pinsen. Det er ikke en ønskesituasjon og påfører beboerne ulemper vi gjerne skulle unngått. Det viktigste for Bodø kommune er å kunne si at vannet er helt trygt. Før vi kan gjøre det, må vi få analysesvarene, sier avdelingsdirektør i Bodø kommune, Knut Hernes.

– Salten Brann har startet intern evaluering og har iverksatt umiddelbare tiltak for at dette ikke skal skje igjen. Det skal blant annet ikke tas vann fra både pumpe på bil og fra hydrant inn til ett felles punkt.

En brannkonstabel prøver å slukke brannen i en butikk i Rønvika med masse røyk rundt
Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK