Hopp til innhold

Derfor ble ikke politiet varslet om kjempesmell

Et finsk jagerfly av typen F-18 brøt lydmuren og sørget for et kjempesmell som kunne høres over hele Bodø-halvøya. «Smellet» var planlagt, men politiet var ikke informert.

Finsk F-18-fly

BRØT LYDMUREN: Det finske F-18-flyet som brøt lydmuren over Bodø i dag, deltar på på øvelsen Arctic Fighter Meet i Bodø denne uka.

Foto: Trond Høyvik, Luftforsvaret

Politiet i Bodø fikk over 30 telefoner fra bekymrede bodøværinger som hadde hørt et kjempesmell like etter klokka 17 torsdag ettermiddag. Også NRK og lokalavisene ble kontaktet av folk som lurte på hva som forårsaket kjempesmellet.

Men politiet i Salten kunne ikke gi noe svar.

Laster Twitter-innhold

En time senere kom svaret. Et finsk jagerfly – som deltar på øvelsen Arctic Fighter Meet i Bodø denne uka – hadde brutt lydmuren. Her deltar USA, Norge, Sverige og Finland for å trene på luftkamp med jagerfly.

– En kontrollert situasjon

Vakthavende presseoffiser Elisabeth Eikeland ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) forklarer hva som skjedde.

– Et finsk jagerfly som deltar i øvelsen hadde hatt et motskifte på flystasjonen i Bodø. Da er det rutine å sjekke at alt er OK med den nye motoren. Og for å gjøre en slik funksjonstest er det altså nødvendig å bryte lydmuren. Dette må skje i nærheten av en flyplass i tilfelle testen ikke er vellykket, og de må lande flyet, sier hun til NRK.

Nøyaktig hvor det finske flyet befant seg da lydmuren ble brutt vet hun ikke.

– Men det var i 30.000 fot i luftrommet over Bodø. Dette var en kontrollert situasjon og alle sikkerhetsbestemmelser ble fulgt, sier Eikeland.

Ingen ble varslet

Forsvaret varslet ikke politiet om at motortesten innebar at flyet ville bryte lydmuren like overfor Bodø. Årsaken var at de ikke hadde tatt høyde for at lyd bærer mye lenger i klart og fint vær.

– På grunn av atmosfære trykk og forhold bar lyden ekstra godt i dag. I ettertid ser jeg vi at vi burde varslet, og det beklager vi. Det vil vi prøve å unngå ved neste korsvei, sier vakthavende presseoffiser Elisabeth Eikeland.