Denne 87 år gamle Disney-filmen trodde man var tapt for alltid

25 sekunder var alt som var igjen av Disneys første julefilm Empty Socks fra 1927. Nå har Nasjonalbiblioteket funnet nesten hele filmen i sin samling.

Empty Socks

FANT FILMSKATT: Nasjonalbiblioteket har i samarbeid med den amerikanske tegneserieforfatteren og animasjonsfilmhistorikeren David Gerstein funnet Disneys aller første julefilm.

Foto: Nasjonalbiblioteket

– Dette er et filmhistorisk og oppsiktsvekkende funn, og vi er stolte over at vi har klart å være med på å bringe denne nitratfilmgodbiten tilbake til historiens lys, sier filmarkivar Kjetil Kvale Sørenssen ved Nasjonalbiblioteket til Aftenposten.

Filmen Empty Socks ble 12. desember 1927 presentert som Disneys aller første julefilm, men lenge har verdens filmhistorikere trodd at snaue 25 sekunder var alt som var igjen.

På skattejakt

Empty Socks

JULEFILM: Empty Socks handler om julefeiringen til Oswald the Lucky Rabbit, som i Norge lenge var kjent under navnet Kalle Kanin.

Foto: Nasjonalbiblioteket

– Tidligere i år kontaktet den amerikanske tegneserieforfatteren og animasjonsfilmhistorikeren David Gerstein meg, fordi han hadde funnet dokumenter som tydet på at forsvunne Disney-filmer kunne befinne seg i Nasjonalbibliotekets samling. Han hadde håp om å finne igjen flere gamle skatter, sier Kvale Sørenssen til NRK.

Etter et møysommelig detektivarbeid fant til slutt Sørenssen den 87 år gamle filmklassikeren Empty Socks i samlingen til Nasjonalbiblioteket.

– Filmen var på to ruller uten noen klar markering av hva den inneholdt. Vi gikk igjennom filmen og registrerte den med en grundig beskrivelse av handlingen.

– Da vi sendte Gerstein informasjon om filmen, gjenkjente han handlingen vi hadde beskrevet som historien i Empty Socks, en Oswald the Lucky Rabbit-film som var regnet som tapt, sier Kvale Sørenssen.

Filmarkivaren visste ikke at dette dreide seg om en forsvunnet filmskatt.

– Da jeg fortalte til Gerstein hva jeg hadde funnet, ble det en lang pause i telefonrøret. Toneleiet hans endret seg og jeg skjønte fort at jeg hadde funnet noe av høy verdi.

Mangler rundt ett minutt

Filmarkivar Kjetil Kvale Sørenssen

SKATTEJAKT: Etter et møysommelig detektivarbeid fant til slutt filmarkivar Kjetil Kvale Sørenssen, den 87 år gamle filmklassikeren Empty Socks i samlingen til Nasjonalbiblioteket.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Empty Socks handler om julefeiringen til Oswald the Lucky Rabbit, som i Norge lenge var kjent under navnet Kalle Kanin. Versjonen som nå er gjenfunnet varer i fem og et halvt minutt.

– Det eneste man tidligere hadde bevart av filmen, var en 25 sekunder lang sekvens som befinner seg på Museum of Modern Art i New York. Vår kopi av filmen er på rundt 5 minutter og 30 sekunder, og mangler bare rundt ett minutt i midten for å være komplett, forteller filmarkivaren.

Han sier det er et mysterium hvor midtpartiet befinner seg.

– Man kan spekulere i om noen har satt fyr på det eller om det rett og slett ble skadet, det er umulig å vite, men vi håper å finne det igjen.

Lagret i spesialbunker

Digitale kopier av den restaurerte filmen er sendt til Walt Disney Company i USA, mens originalkopiene fortsatt befinner seg i en spesialbygget bunker i Nasjonalbibliotekets arkiv i Mo i Rana.

– Filmene er så brannfarlige at de ikke kan lagres sammen med det øvrige arkivmaterialet. Bunkeren har nøye kontrollert fuktighet og temperatur slik at en eventuell brann vil bli begrenset i omfang.

Kvale Sørenssen er glad for å ha identifisert filmskatten. Hadde filmen vært funnet ett år senere kunne man ha risikert at den var gått i oppløsning.

– I og med at orginalkopien er nitratfilm, har den en utløpsdato. Hadde filmen blitt oppdaget om ett år, er det ikke sikkert at det ville være noe igjen av den og da ville den vært tapt for alltid, sier Kvale Sørenssen.

(NTB/NRK)