Den noe spesielle julekalenderen fra Træna er sett av flere hundre tusen

Det er visstnok ikke bare pakker og sjokoladekalendere folket bruker for å telle ned dagene til jul.

Om ikke annet, så hylles Træna-damenes videoer blant folket.

Med nesten 9.500 likes på facebook-siden «Julekalender Tv Træna 2016» får de to bestevenninnene Mai-Liss Amundsen og Laila Hanne Olsen folk over hele landet til å vri seg i latter.

– Det har eksplodert. Det er helt sprøtt. Målet vårt var å fortsette med julekalenderen hvis vi fikk 500 likerklikk på siden vår det første året At det nå har blitt så mange viser at det er lite som skal til for å glede folk, sier Olsen til NRK.

Enkel oppskrift

Det hele startet tilfeldig for tre år siden hvor Laila spilte en julesang på tuba, mens venninnen Mai-Liss filmet. Sekvensen ble lagt ut på Facebook, og responsen lot ikke vente på seg. Da kom tanken om en julekalender av det hverdagslige slaget.

– Videoene vi spilte inn skulle bare være noe morsomt for våre venner på Facebook. Vi tenkte jo ikke på at dette kunne deles videre, slik at andre også kunne se det, ler Olsen.

Fra en enkel sofa med kjente julesanger i bakgrunnen og nisselue på hodet sitter de to sammen og gir hverandre oppgaver hverdag gjennom hele desember. Å fylle munnen full av marshmelows, gjetting av nordnorske uttrykk eller «trylling» er flere av innslagene. Sistnevnte video, «Hokus Pokus» fikk over 177.000 visninger og 1.304 delinger!

Og oppskrifta på en god luke er enkel, det er humor.

– Vi er opptatt av å ikke ta oss selv så høytidelig. Humoren vår er såpass tørr, at sammen blir vi ganske dumme. Vi tørr å by på oss selv, og være litt dumme. Det er viktig at man ikke hele tiden skal være så perfekt, sier Olsen.

Trenger kreative ideer

Med 500 innbyggere er de allerede godt kjent blant folket på Træna. Men da Amundsen ble gjenkjent på en Hennes & Mauritz-butikk i Oslo ble hun nok så overrasket.

– Er det du ifra julekalenderen? Jeg kjente deg igjen på stemmen, sa damen. Jeg ble så overrasket at jeg fikk ikke ord for meg, sa Amundsen til NRK fredag.

Og med flere seere har også responsen og tilbakemeldingene blitt flere. Stadig tikker det inn meldinger fra «fans» med tips og innspill til hva de to Træna-damene kan finne på.

– Folk er flinke til å sende oss meldinger med tips. Noen meldinger kommer bare til én av oss, slik at den første som ser den kan ta ideen i bruk i dagens luke. Hvis vi skal fortsette er vi helt avhengige av kreative ideer.

– Kan ivrige følgere glede seg til en ny julekalender neste år?

– Hvis helsa holder kjører vi på. Vi har spøkt med at hvis en av oss plutselig faller bort kan en dukke eller en pappfigur alltids være til erstatning, spøker Olsen.