Hopp til innhold

Delikat under Himmeltind

Gresset og floraen ellers. Og kanskje har det noe med de urgamle fjellene også å gjøre.

Ivar Andersen

Lofotlam: Ivar Andersen mener det var rett og rimelig at lofotbøndene sjøl fikk retten til merkevaren ”Lofotlam”.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Det er iallfall ingen tvil, ifølge sauebonde Ivar Andersen på Utakleiv i Vestvågøy, om at Lofotlam smaker bedre enn andre lam.

-Ja, Matforsk har gjennomført seriøse blindtester, og lam fra Lofoten scorer høyest, sier han.

Begynnelsen var at blant annet at restauranter i Oslo brukte benevnelsen Lofotlam som reklame for en ekstra kvalitet.

Rettighet

-Men dette kjøttet kunne like godt være fra New Zeeland, så for oss var det snakk om å få en selvsagt rettighet til å bruke begrepet.

Nå har Andersen 175 drektige sauer i fjøset under den steile og nesten tusen meter høye Himmeltind.

Høyt til fjells

-Der oppe beiter de, og jeg må helt til topps under sankinga, sier Andersen.

-Og kanskje har trimmen som dyrene får i de bratte Lofotfjellene også noe å si for kvaliteteten?

-Jada, trimmen gjør godt både for sauen og bonden, svarer Andersen, som syns våren, med lamminga, er ei spesiell tid, både spennende og arbeidskrevende.

Rundt 20. april er lamminga i gang. Men alt nå vet han hvor mange avkom hver enkelt søye får, fordi han har fått alle i hop scannet med ultralyd.

-Kjemperedskap

-Jeg syns dette er et kjemperedskap, for da kan vi regulere foringa alt etter hvor mange avkom hver enkelt bærer på. I tillegg kan vi fordele antall lam likt på sauene, som ikke minst er en fordel når de snart etter skal ut på beite.