Dekktyver rundlurte politiet med vanvittig dekkhistorie

De utspekulerte østeuropeiske dekktyvene hadde kokt sammen tidenes dekkhistorie. Og politiet gikk rett på limpinnen.

Video Bilder fra overvåkningskamera

ÅRETS FREKKESTE? Midt på høylys dag forsyner utenlandske kriminelle seg av dekkene på bensinstasjonen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I forrige uke oppdaget eierne på Statoil i Svolvær at dekkene som de skulle legge på for en kunde, var søkk vekk.

Sølvi Sameien Stemland, stasjonseier, Marinepollen Autosenter

Sølvi Sameien Stemland, stasjonseier, Marinepollen Autosenter.

Foto: John Inge Johansen

– På mandag manglet vi også noen dekk. Vi klarte ikke å finne ut hvor alle dekkene var blitt av, og til slutt var det ingen annen utvei enn å sjekke overvåkningsvideoen, sier Sølvi Stemland, som driver Statoil i Svolvær.

Det var da de oppdaget ubudne gjester utenfor bensinstasjonen – midt på lyse dagen.

– En stor varebil fra Lituaen parkerte, flere personer steg ut av bilen, og begynte å fylle bilen med bildekk. Først på den ene siden. Deretter fylte de opp bilen på den andre siden. Det gikk folk forbi, og flere så hva som skjedde. Men alt gikk stilt og rolig for seg, sier Stemland.

Stanset av politiet

Sture Walsøe, politioverbetjent, Svolvær politistasjon

Sture Walsøe, politioverbetjent, Svolvær politistasjon

Foto: John Inge Johansen / NRK

Litauerne kunne dermed forsette sitt raidet i fred.

Den kriminelle banden ble senere stoppet av politiet i en kontroll.

– En bil fullastet med bildekk vakte naturlig nok mistanke, men betjentene fikk høre at det dreide seg om brukte dekk som de hadde fått på et verksted, sier politioverbetjent Sture Walsøe ved Svolvær politistasjon.

Politiet ringte verkstedet, og fant ut at histortien stemte. En annen dekkforhandler i Lofoten hadde nemlig gitt dem dekkene. Dermed fikk de kjøre videre – hjem til Litauen.

Fremgangsmåten til litauerne er kjent av politiet. Bandene tigger noen få brukte, kasserte og utslitte bildekk – for å skaffe seg en vanntett dekkhistorie.

Deretter stjeler de flunkende nye, eller fullt brukbare dekk hos en annen forhandler. Og blir de tatt, har de «alibi».

Sølvi Stemland vil ikke legge skylda på politiet for at banden slapp unna.

– Nei, politiet gjør så godt de kan. Dette får være en lærepenge til oss godtroende nordmenn om at vi må passe på hverandre og tingene våre, sier hun.

Video Frekt dekktyveri i Lofoten

Politiet advarer

Nå advarer politiet verksted, bensinstasjoner og privatpersoner om å la være å gi kasserte dekk og bildeler til omreisende østeuropeere.

– Næringlivet bør være tilbakeholdne med å gi dekk og bildeler. Disse blir ofte brukt som et skalkeskjul for tyvgods, sier politioverbetjent Øystein Røsnes i Salten politidistrikt.

Tidligere i år ble to litauere i en engelskregistrert bil stoppet i en rutinekontroll ved Skjomnes i Narvik. Da UP-patruljen så to svære og dyre påhengsmotorer inne i bilen fattet de mistanke. Etter en rask telefon kunne de slå fast at de to påhengsmotorer stammet fra et tyveriraid i Alta.

Og eksemplene er mange.

Satsingsområde i Nord-Norge

Marinepollen Autosenter i Svolvær

Det var her på Marinepollen Autosenter i Svolvær at dekktyveriet skjedde.

Foto: John Inge Johansen / NRK

For å begrense mobil vinningskriminalitet, har politiet opprettet samarbeid på tvers av politidistrikt. I fjor ble det opprettet et prosjekt der alle seks politidistrikt i Nord-Norge deltar. Truls Fyhn styrer prosjektet fra Tromsø, og målet er å forebygge og avdekke mobil vinningskriminalitet.

– Vi samarbeider også med Tollvesenet. I tillegg samarbeider vi med Utlendingsforvaltningen. Når utlendinger blir dømt blir det startet en utvisningssak, som ender i vedtak om utvisning. Da blir de utvist fra Norge i fem år. For at de lovlig skal få komme tilbake må de gjøre opp gjelda si, sier Røsnes.

Et av de groveste innbruddene i fjor var på kjøpesenteret City Nord. To ganger i løpet av et halvt år fikk Presis Ur og Gull tyver på besøk. I september ble en 27-årig mann fra Polen dømt til fengsel i to år og ti måneder for kuppet.

Advarer naive nordmenn

Politiet gikk tidligere i sommer ut og advarte nordmenn mot å la garasjer og hus stå ulåst. Sommeren er gjerne høysesong for kriminelle, og i fjor sommer økte antallet villainnbrudd på Øst- og Sørlandet med over 200 prosent.