Hopp til innhold

De har det tøffeste yrket – men er minst syk

Til tross for å ha et yrke med høy risiko for ulykker og stor fysisk belastning, er fiskerne mindre syke enn befolkningen generelt, viser forskningsrapport.

Torsk for torsk med Kyrre Brun

Fisker Kyrre Brun kjenner seg igjen i beskrivelsen fra forskningsrapporten.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Ja, vi får mye frisk luft, humrer sjarkfisker Kyrre Brun fra fiskeværet Stø i Norges største torskekommune Øksnes i Vesterålen.

Han kjenner seg igjen i beskrivelsen fra forskningsrapporten der SINTEF, i samarbeid med Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), har hentet inn kunnskap om fiskernes helse, sykefravær og årsaker.

Selv om fiskerne har et yrke med stor fysisk belastning, er de ifølge rapporten mindre syke enn resten av befolkningen.

– Fiskerne er ikke borte fra jobb på grunn av en forkjølelse eller hodepine. Nesten alt fraværet til fiskerne er yrkesrelatert, og da dreier det seg ofte om muskel- og skjelettplager, sier forsker Trine Torvaldsen til gemini.no.

Trine Thorvaldsen

Trine Thorvaldsen er forsker i SINTEF Ocean AS.

Foto: SINTEF

– Det gjelder å stå på

Sjarkfiskeren Kyrre Brun tror på sin side det handler om mer enn bare frisk luft. Fiskerne er avhengig av å få mest mulig ut av den korte sesongen.

– Det skal være litt av ei hodepine før du legger deg ned. Hvis du ikke står på i sesongen, kommer du for sent igang. Det gjelder å stå på når det gjelder, forklarer han.

I rapporten svarte 1000 fiskere på en spørreundersøkelse. Til tross for tunge tak og høy fysisk belastning, svarer 99 prosent av fiskerne at de ofte eller alltid trives på jobben.

Tar fiskernes helse på alvor

En stor del av verdiskapningen i Norge kommer fra fiskerne. De siste årene har det vært prioritert å få færre ulykker blant fiskerne, men dette er første gangen siden 1980-tallet at det forskes på sammenhengen mellom fiskernes helse og arbeidsmiljø.

Brun er glad for at det blir undersøkt hvordan det står til blant fiskerne, som mange mener er et av de viktigste yrkene vi har i landet.

– Jeg synes det er bra at fiskernes helse blir tatt på alvor, sier fiskeren.

Blir lettere å sette inn tiltak

Fiskernes sykefravær skyldes hovedsakelig arbeidsrelaterte skader. Kystfiskerne er mest utsatt her, mest sannsynlig på grunn av fysisk belastning og akutte skader.

Med større kunnskap om utfordringene blir det lettere å sette inn tiltak, ifølge forskerne. For å redusere plager, skader og frafall tror de det er mye å hente på å redusere belastningen.

Thorvaldsen sier til forskningsnettstedet at de som jobber med å utvikle produkter til industrien kan fokusere enda mer på teknologi som gir mindre belastning eller avhjelper tunge løft.

Det ønskes hjertelig velkommen av Norges Fiskarlag, som mener det er viktig å fokusere på belastningen i et krevende yrke.

Lederen i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen

Leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Det har skjedd mye med den teknologiske utviklinga de siste årene. Det har hatt stor positiv innvirkning på arbeidshverdagen, men vi håper dette kan bidra til å gjøre arbeidshverdagen best mulig for fiskerne, sier leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen.