Hopp til innhold

De etterlatte håper på svar

Etterlatte håper på svar, etter at restene av fiskebåten "Western" ble hevet i helgen.

Fra venstre Elin Eliassen og Ragnhild Reiertsen.

VENTER: - Omsider kan vi begynne å håpe få svar på noen av våre mange spørsmål, sier pårørende Elin Eliassen (f.v.) og Ragnhild Reiertsen.

Foto: Jens Kyed / NRK

NETT-TV: Her heves "Western"

Sju mennesker mistet livet da fiskebåten sank. Restene av fiskebåten "Western", som forliste under mystiske omstendigheter i 1981, ble i helgen hentet opp av havet på Helgeland.

- Spente

- Nå skal vrakdelene granskes av undersøkelseskommisjonen, og de etterlatte håper at de omsider kan få svar på noen av sine mange spørsmål, sier pårørende Elin Eliassen.

- Vi er veldig spente på hva de finner ut nå i ettertid, om vi endelig skal få svar på de spørsmålene vi har, og enten få bekreftet eller avkreftet ting, sier hun.

Eliassen ventet på kaia i Sandnessjøen sammen med sin mor og søster da den oransje lekteren fra Seløy Undervannsservice søndag stevnet inn fjorden med restene av "Western", som har ligget på havets bunn siden 6. februar 1981.

Mange spørsmål

Håpet er å få klarhet i hva som skjedde da båten forliste med sju mennesker ombord.

- Vi har ingen svar, men mange spørsmål som vi har hatt hele tiden.

Mystiske hull

"Western"-forliset er innhyllet i mystikk og spekulasjoner - i likhet med forliset av "Utvik Senior". Særlig knytter det seg interesse til noen underlige hull i trålbakken, som er studert med undervannskamera, og som enkelte mener kan være hull fra prosjektiler.

På bakgrunn av dette er det vanskelig å forstå at undersøkelseskommisjonen i "Western"-saken ikke gikk inn for å få restene av vraket hevet tidligere, ifølge operasjonsleder Torbjørn Hanssen i Seløy Undervannsservice.

- Bevisene var jo der nede. Det var jo det de skulle ha startet med, og ikke sitte og forske gjennom gjetninger og synsinger, som det kanskje har vært mye av. Det syntes jeg blir feil, sier Hanssen.

Her blir vrakdelene etter Western hevet

Her blir vrakdelene etter 'Western' hevet To mystiske hull i denne trålbakken skal undersøkes.

Foto: Seløy Undervannsservice

Avviser kritikken

Lederen av undersøkelseskommisjonen, Britt Ankill, forsvarer avgjørelsen om ikke å heve "Western" tidligere.

- Vi har hele tiden vurdert heving, men kommet fra til at vraket har lugget så lenge på havbunnen og vært gjennom så mange mislykkede hevingsforsøk, at vi har antatt at det var lite opplysninger å finne der.

Ankill tror ikke hevingen av vrakrestene vil gi svar på hva som skjedde med fiskebåten.

- Vår vurdering er at det er neppe opplysninger av verdi å hente i forhold til forlisårsaken. Men vi skal holde mulighetene åpne, og gå gjennom vrakdelene for å se om det kan ligge opplysninger der.

Skal granske vrakdelene

Nå starter arbeidet med å studere vrakdelene. Hullene i trålbakken knytter det seg ekstra interesse til, men Ankill tror ikke det er snakk om kulehull.

- Vi har foretatt diverse undersøkelser for å prøve å finne ut hva vi kunne referere dem til. Og det hullet på babord side som det har vært stor interesse for, har vi kommet fra til er et dreneringshull. Nå skal det skal jo bli spennende å se om vi hadde rett eller feil der.

Foreløpig er det uklart hvor lang tid granskingen av vrakrestene vil ta. Fylkeskommunen har også engasjert eksperter til å vurdere hullene i "Western".

- Så vidt vi har fått opplyst har fylkeskommunen engasjert eksperter som skal foreta en gjennomgang av hullene. Vi har også tatt kontakt med vedkomne som har tatt en vurdering av hullene på bakgrunn av film og bilder, og han skal også få se disse hullene fysisk.