Hopp til innhold

Dagsvikelva rotenonbehandles

Miljøverndepartementet har bestemt at Dagsvikelva i Leirfjord skal behandles med rotenon.

Dagsvikelva i Leirfjord

BEHANDLES MED ROTENON: I løpet av få dager setter man i gang med å behandle Dagsvikelva med rotenon.

Foto: Frank Ludvigsen

Formålet er å utrydde lakseparasitten Gyrodactylus salaris (gyro). Rotenonsbehandlingen skal skje i løpet av de nærmeste dagene. Dagsvikelva befinner seg i den sørlige delen av Leirfjord kommune, og renner ut i sjøen rett nord for Sundøybrua.

Dagsvikelva er en av flere elver i Leirfjord som har stått i fare for å bli smittet av gyro fra vassdragene i Vefsn. Derfor er det i mange år blitt gjennomført overvåkning av smittesituasjonen i elva, gjennom innsamling av laksunger for analyser av mulig gyro.

Analyser av prøver innsamlet i Dagsvikelva den 12. september ga påvisning av gyro på en av de 35 laksungene som ble samlet inn.

Skal hindre spredning

Veterinærinstituttet gjennomfører i disse dager innsamling av flere laksunger fra elva.

Laksungene blir fortløpende undersøkt for gyro. Disse analyseresultatene blir nå brukt i vurderingen av om hele elva skal behandles, eller om det er tilstrekkelig å behandle kun den nedre delen (nedenfor brua ved Otting).

Det er i år ikke påvist gyro på prøver fra de andre elvene i Leirfjord. Formålet med å behandle Dagsvikelva med rotenon er først og fremst å hindre en videre spredning av gyro til de andre elvene i Leirfjord.

Det er spesielt viktig å hindre spredning til Leirelva og Ranelva. Gyroparasitten lever på og av laksunger. Behandlingen skal fjerne alle laksungene, og dermed grunnlaget for gyroparasitten. For å oppnå dette er snarlig utrydding av parasitten fra elva det viktigste og sikreste tiltaket.

Smittefare

En behandling nå eller før smoltutvandringen til våren vil hindre at smittet smolt vandrer ut fra Dagsvikelva. Det er en fare for at utvandrende smolt, spesielt de med sårskader på grunn av gyro, vandrer innom andre elver på sin vei til havs.

Det er også en fare for at voksen laks og sjørøye kan vandre mellom naboelver, og på den måten ta med seg smitte.