Hopp til innhold

Her er bilen som får det til å lukte gatekjøkken på veiene

Får du lyst på gatekjøkkenmat når du kjører rundt i Sømna, kan Daniel Hauglunds bil være årsaken.

Her viser han fram frityrbilen

Mens andre fyller bilen sin med bensin og diesel, fyller Daniel Hauglund sin Volvo med brukt frityrolje.

I over ett år har han kjørt rundt på veiene i Volvoen sin uten at det har kostet ham en krone i drivstoff.

Grunnen til det er at diesel er byttet ut med frityrolje. Og når Volvoen suser forbi lukter det litt gatekjøkken.

– Frityrolje er tjuktflytende gull, sier han og tanker opp bilen.

Økonomisk og miljøvennlig

Byttet ut diesel med frityrolje

Daniel Hauglund har byttet ut diesel med frityrolje. Det er både økonomisk og miljøvennlig.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Det lukter gatekjøkken. Litt vel svidd gatekjøkken. Det burde helst ikke lukte slik av maten i alle fall, smiler han.

Det tjukkflytende gullet er det svært få som benytter. Noe som gjør situasjonen enda bedre for sømnaværingen.

Hans gamle Volvo virker å sette pris på oljen. Og at den unge oppfinneren har byttet ut diesel med frityrolje gjør at ferden med bil blir svært miljøvennlig og ikke minst økonomisk.

– Det er jo faktisk gratis drivstoff. Det koster null kroner kilometeren og bilen går som en kule.

Gunstig ordning

Tommy Sivertsen

I stedet for å betale for å bli kvitt den brukte frityroljen, kan Tommy Sivertsen på Statoil heller gi den bort gratis.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Hvis han trenger å fylle opp tanken er han nok nærmest alene om å kjøre forbi dieselpumpene.

– Hvorfor skal jeg stoppe der? Det er jo bortkastede penger.

I stedet går ferden inn for å hente brukt frityrolje som det lokale gatekjøkkenet skal kaste. For dem er også Daniels drivstoffbehov meget gunstig.

– Vi må jo betale for å bli kvitt det så det er en vinn-vinn-situasjon for oss, sier medarbeider Tommy Sivertsen på Statoil på Berg i Sømna

Og lukten frityrbilen sprer får Sivertsen og de andre til å tenke forretning.

– Vi planlegger å legge en meny bak i bilen hans, sier han og ler.

(artikkelen fortsetter under)

Frityrolje som drivstoff

Slik ser Daniel Hauglunds tjuktflytende gull ut før det filtreres.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Drømmer om langtur

Nå drømmer Daniel om å kjøre frityrbilen sin tur-retur Italia med brukt frityrolje hentet på gatekjøkkener og restauranter. Med tusenvis av restauranter langs veien blir turen gratis med litt planlegging.

– Vi må finne ut hvor mange restauranter vi kan stoppe innom og tanke opp med olje.

Han forstår ikke de som mener man må være litt smågal for å holde på med dette.

– Mange mener jeg er gæren som gjør det, men jeg skjønner ikke helt hvorfor. Gratis drivstoff må jo være alles drøm. Det er min drøm hvert fall.