Bytter ut fisk med edle dråper whisky

Snart blir det nytt liv i det gamle fiskebruket på Myken. Ikke med fisk i produksjon, men verdens nordligste whiskydestilleri.

Foreløpig må Jan Hellstrøm, Helge Eriksen og Roar Larsen skåle i konkurrentenes whisky, men snart ka

Foreløpig må Jan Hellstrøm, Helge Eriksen og Roar Larsen skåle i konkurrentenes whisky, men snart kan glassene inneholde egenprodusert whisky, gin eller 'Fyrsprit'

Foto: Yngve Brox Guldbjørnsen

De tre frontfigurene i Myken Opplevelser, Jan Hellstrøm, Roar Larsen og Helge Eriksen, presenterer spenstige planer om produksjon av whisky på Myken.

Kommunestyret på Myken får Whiskyinfo

Kommunestyret i Rødøy la sitt møte til Myken og fikk omvisning og informasjon om fremtidige planer rundt Myken Opplevelser.

Foto: Yngve Brox Guldbjørnsen

Snart er det Whisky som skipes over kai på Myken. Det tidligere fiskebruket skal fra sommeren romme

Snart er det Whisky som skipes over kai på Myken. Det tidligere fiskebruket skal fra sommeren romme verdens nordligste whiskydestilleri.

Foto: Yngve Brox Guldbjørnsen
Jan Hellstrøm og Kerstin Marthinsen på Myken

Jan Hellstrøm og Kerstin Marthinsen serverte fiskesuppe til kommunestyret i Rødøy. I sommer inviterer de til mat- og vinkurs på Myken.

Foto: Yngve Brox Guldbjørnsen
Kommunestyret i Rødøy la sitt møte til Myken og fikk omvisning og informasjon om fremtidige planer r

Kommunestyret ble traktert med Hellstrømsk fiskesuppe som blant annet innhold fire sorter hvitfisk hentet opp fra havet rundt Myken.

Foto: Yngve Brox Guldbjørnsen
– Dette blir verdens eneste arktiske destilleri, forteller de tre til representantene i kommunestyret i Rødøy, som nylig la sitt møte til Myken.

Klima

De mener at Myken egner seg spesielt til produksjon av nettopp whisky.

– Klimaet ut mot havet er perfekt for produksjon og lagring, sier Hellstrøm, som håper whiskyen skal bidra til nye arbeidsplasser og sikre fremtidig bosetting på øya ut mot storhavet.

Kjøpte fiskebruk

At eierne av Myken Opplevelser mener alvor med satsingen mener de å ha vist ved at de nylig kjøpte det gamle fiskebruket på Myken. Dessuten er destilleringsutstyr bestilt og vil bli montert i løpet av sommeren.

På eikefat

Alle tre er overbevist om at Myken er stedet for produksjon av whisky.

– Det viktigste for kvaliteten på whisky er lagring på tønner. Det skal være laget av eik og gjerne være utsatt for vær og vind, forskjellig temperatur, sjøsprøyt og lufttrykk. Vi pleier å si at jo dårligere vær whiskyen utsettes for, jo bedre blir den. Derfor egner Myken seg spesielt godt, fordi øya er så utsatt for vær og vind. Målet er i første omgang å produsere rundt 20 000 liter årlig, og at vi på sikt skal ha fra tre til fem ansatte ved bedriften, sa Jan Hellstrøm.

Flere fat bestilt

Hellstrøm forteller at interessen for det nye produktet fra Myken er stor, og at de allerede har fått bestillinger på flere tønner av det som skal være med å sikre fremtiden til øya.

– Tønnene merkes med vedkommendes navn og lagres frem til whiskyen er klar for å drikkes. I mellomtiden kan eieren besøke Myken å se til at tønna har det bra, og gjerne lukte og smake for å følge utviklingen underveis, sier Hellstrøm til NRK.no.

Gin mens vi venter på whisky

I ventetiden frem til whiskyen er klar for salg skal det lages gin i de nye produksjonslokalene. Roar Larsen, som til daglig jobber som forsker, forteller at interessen for gin er stigende ute i den store verden.

– Derfor vil ett av destillasjonsapparatene komme relativt raskt i produksjon av nettopp gin. Arbeidet med å samle, og sette sammen urter som skal gi en unik smak er godt i gang, sier han.

Det finnes også planer om å produsere en spesialitet som de vil kalle «Fyrsprit».

– Iden til den kom fra folk i lokalmiljøet som husket at det kom sprit til fyret som var tenkt brukt til å vaske linsene i fyret, men som nok også ble bruk til andre mere tvilsomme formål.

Fra whisky til seilkurs

Etableringen av destilleri på Myken er bare en av satsingene til Myken Opplevelser. I fjor kjøpte de en RIB som de benytter til å ta gjester som besøker Myken ut på spektakulære turer langs Helgelandskysten. I tillegg satser de friskt på mat- og vinkurs, seilkurs og kurs for fremtidige kystskippere.

Laster kart, vennligst vent...