Hopp til innhold

Bruker faregraden for første gang: – Frykter folk ikke tar advarselen på alvor

Den ekstreme snøskredsituasjonen i Nordland gjør at myndighetene for første gang i historien varsler om meget stor snøskredfare. – Hold dere hjemme, sier politiet.

Snøskred

Til helgen kan store skred treffe både veier og skredutsatt bebyggelse, advarer NVE.

Foto: Wyssen Norge

Rune Engeset

Seksjonssjef Rune Engeset i Norges vassdrags- og energidirektorat.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

I januar 2013 startet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opp snøskredvarslet på nettstedet Varsom.no. De har aldri tatt i bruk den høyeste faregraden før nå.

– Faregrad 5 er en veldig sjelden og ekstrem situasjon. Vi venter at skred vil kunne gå mye lengre enn noen gang før, og det vil også kunne forekomme skred der det ikke har skjedd før, forteller seksjonssjef Rune Engeset i NVE.

Han sier at snøskredfare som er så prekær som den er nå kun skjer om lag hvert tiende år. Årsaken er et svakt snødekke med mange svake lag i sørlige deler av Nordland. På lørdag kommer det inn store mengder nedbør, som gir enda større belastning til snøen. Det kan gjøre situasjonen dramatisk.

– Vi regner med at det vil kunne gå skred både på veier og skredutsatt bebyggelse. Der er det slik at lokale beredskapsmyndigheter må vurdere behovet for evakuering, sier Engeset.

Svært stor snøskredfare

Varselet for området rundt Saltfjellet levner liten tvil om skredfaren. For første gang må NVE bruke den svarte fargen.

Foto: Skjermdump

Kommunene må vurdere

Det er kommunene selv som har ansvaret for å iverksette evakuering om de vurderer situasjonen til at det er nødvendig. Torsdag ettermiddag hadde beredskapsavdelingen hos Fylkesmannen i Nordland nettopp hatt et møte i beredskapsrådet. Der fikk de en orientering fra NVE om skredsituasjonen i sørlige deler av Nordland.

– Vi anmoder kommunene om å ta en vurdering av situasjonen med bebyggelse, veier og hvilke konsekvenser denne situasjonen kan få for de enkelte kommunene, sier beredskapssjef Karsten Steinvik hos Fylkesmannen.

Han forteller at de akkurat er i gang med å varsle kommunene i fylket om situasjonen.

Heidi Kløkstad

Visepolitimester Heidi Kløkstad går ut med en tydelig oppfordring torsdag kveld.

Foto: Sveinung Ystad

– Hold dere hjemme!

Torsdag kveld går også politiet og Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) ut med en klar oppfordring.

– Vi har en krystallklar beskjed til befolkningen; Hold dere hjemme i helga, sier visepolitimester Heidi Kløkstad ved Nordland politidistrikt i en pressemelding.

Hun er redd folk ikke tar advarselen på alvor.

– Vi øker beredskapen, men er avhengig av at folk tar advarslene på alvor.

Torsdag satt redningsledelsen i politiet i møter med HRS for å diskutere situasjonen. Kløkstad sier at alle følger situasjonen tett, og hun understreker at det er stor skredfare også nord i Nordland.

– Unngå alt skredterreng

Hos NVE anbefaler de nå folk om å ta sine forholdsregler. De venter mange og store snøskred i området til helgen.

– Vi anbefaler helt klart at man unngår og holder god avstand til alt skredterreng. Det er viktig å følge med på varslene på varsom. Hvor alvorlig situasjonen blir er avhengig av værutviklingen fram mot lørdag og på lørdag. Men generelt anbefaler vi å unngå alt skredterreng, sier Engeset.

  • Vil du lære mer om hvorfor snøskred er så farlige, og hva man kan gjøre for å unngå dem? NRK-serien «Viten og vilje» har møtt Sondre som ble tatt av snøskred da han var 14 år gammel.