Hopp til innhold

Boplikten kan bli fjernet

Gildeskål har gjort det. Nå tar Steigen den opp til ny vurdering. Boplikten står for fall.

Lauvøy

BOPLIKT: Lauvøy i Steigen. Kommunen har boplikt, men til høsten ligger det an til debatt om dens fremtid.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Fem av åtte kommuner med boplikt i Nordland har i løpet av de siste årene fjernet kravet om full boplikt i privatboliger, såkalt nullkonsesjonsregel.

Gildeskål veiskilt

NY TID: Før var dette bopliktland. Nå er plikten opphevet.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009

Gildeskål, Dønna, Lurøy, Grane og Lødingen er kommunene som har opphevet den private boplikten i Nordland. Herøy, Hamarøy og Steigen har fortsatt full boplikt, mens på Dønna er noen områder regulert.

Steigen, som er den største landbrukskommunen i Salten, er en av de som holder fast på boplikten på privatboliger, men der skal den tas opp til ny vurdering til høsten, ifølge ordfører Asle Schrøder.

– Vi ønsker at det skal bo folk i husan, men dette er en diskusjon som vi vurderer å ta opp til høsten, sier Schrøder.

Fjernet i Gildeskål

Gildeskål kommune fjernet boplikten for boligeiendommer for tre år siden. Høyre-ordfører Walter Pedersen i Gildeskål sier til NRK Nordland at den ble fjernet fordi den ikke fungerte i praksis.

Gildeskål klarte ikke å snu fraflyttinga. Befolkningskurven pekte nedover tross boplikten.

– Intensjonene man hadde da man innførte boplikten en gang på 1980-tallet virket ikke etter hensikten. For eksempel førte svakheter i regelverket til at innbyggere kunne ha bostedsadresse i andre kommuner, og derfor ikke skattet til Gildeskål, sier ordfører Pedersen.

– Opphevelsen av plikten viser seg å være et riktig valg. Resultatet har blitt flere velholdte hus i distriktet. Eiendommene omsettes nå i en helt annen skala, og verdien har blitt betydelig høyere.

Boplikt sjølvalgt

Norge har to typer boplikt. En kommune kan innføre boplikt for privatboliger, mens driveplikt ved kjøp av landsbrukseiendommer gjelder hele landet, og eventuelle fravikelser bestemmes av landbruksdepartementet.

-Driveplikt uproblematisk

– Driveplikten har ikke bydd på noen problemer hos oss, og jeg tror det er alminnelig aksept for at den skal eksistere, sier Pedersen.

– Vi har flere eksempler på at folk som har kjøpt nedlagte gårdsbruk, leier ut jorda til bønder. I ett tilfelle har den nye eieren fradelt den delen av eiendommen som bygningene står på, og solgt selve jorda til naboen, som da er bonde, forklarer Gildeskål-ordføreren.

–Nei, driveplikten er ikke noe problem. Boplikten har derimot vært en hemsko.

Tilbakegang på landsbasis

Også på landsbasis er boplikten for privatboliger i tilbakegang. For fem år siden hadde 77 norske kommuner null konsesjons I dag er det 62. Steigen i Nordland er en av disse.

Hva syns du? Bør boplikten fjernes?