Bodø/Glimt fikk ros av fotballpresidenten

For fjerde året på rad er Bodø/Glimt i såkalt grønn sone - noe som betyr at klubben har sunn økonomi.

Bodø/Glimt - Tromsø på Aspmyra

16. mai slo Bodø/Glimt Tromsø på Aspmyra og tok sin første seier for sesongen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Det ble klart da Norges Fotballforbund i dag presenterte status for økonomien i landets tre øverste ligaer basert på innrapporterte tall for siste halvår i 2014.

Bodølaget var blant klubbene som fotballforbundet trakk fram som et eksempel til etterfølgelse.

Ingen andre lag har klart fire strake år i den øverste kategorien før.

– Klubbene er flinke til å justere ned kostnadene. Inntektene har gått ned med 0,2 prosent, men klubbene greier å omstille seg. Personalkostnadene har gått ned, spesielt spillerkostnadene, sier fotballpresident Yngve Hallén til Aftenposten.

– Krever hardt arbeid

Glimt-direktør Bjørn Tore Hansen er fornøyd med at klubben fortsatt befinner seg i grønn sone.

– Det viser at vi fortsatt har kontroll på økonomien, sier han.

– Dere blir trukket frem som et forbilde. Hva er hemmeligheten?

– Det handler om å ha kontroll på kostnadene, samtidig som vi evner å få inntekter. Det er så enkelt som det. Vi har sagt til oss selv at vi skal være i grønn sone, men det krever hardt arbeid.

Klare forbedringer

Etter lønns- og utgiftsfesten i norsk fotball i årene 2007 til 2010, ser fotballpresident Yngve Hallen klare forbedringer i dag.

Totalt sett gikk toppklubbene på herresiden med 15,6 millioner i overskudd i regnskapsåret 2014 inkludert spillersalg og salg av driftsmidler.

De totale kostnadene ble redusert med 48 millioner (2,74 prosent), mens inntektene stabiliserte seg på noenlunde samme nivå som året før (ned 0,22 prosent).

Utfordring

– I en periode var utgiftsnivået altfor høyt målt mot bærekraft. Klubbstyrene sluttet å tenke med hjernen. De tenkte med hjertet, og bunnlinjen var plasseringen på tabellen. Nå er det utvilsomt blitt bedre, blant anet fordi de har vært med på innføringen av et finansielt oppfølgingssystem. Det systemet følger de lojalt opp. Vi ser at klubbene som leverer økonomisk bra over tid, er de samme som også leverer sportslig, sier fotballpresident Yngve Hallen.

Klubbenes største utfordring er sviktende publikumsinntekter.