Hopp til innhold

Stenger ned Bodø – og innfører strenge tiltak i ni nabokommuner

De siste ukene har Bodø forsøkt å få kontroll på smitteutbruddet av den sørafrikanske virusmutasjonen. I dag ble det bekreftet syv nye tilfeller – og nå strammer kommunen inn for å få kontroll.

tom cato

Tom Cato Karlsen fortalte at ti kommuner i Salten innfører strenge tiltak på grunn av situasjonen i regionen.

Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Nå innfører kommunen de strengeste tiltakene kommunen har hatt gjennom pandemien.

Bodø stenges ned.

Ordfører Ida Pinnerød sier følgende om situasjonen:

Ida Pinnerød.

Ordfører Ida Pinnerød.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Smittevernoverlegen har i samråd med kriseledelsen valgt å innføre de strengeste reglene siden pandemistarten. Disse tiltakene vil vare en uke.

– Begrunnelsen er at vi ikke har klart å slå ned utbruddet av den sørafrikanske virusmutasjonen.

Britisk virusmutasjon

Smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen utbroderer rundt den alvorlige situasjonen i Bodø kommune.

– Situasjonen er definitivt så alvorlig. Det smittevernfaglige i denne situasjonen er grundig gjennomdrøftet. Viruset er svært vanskelig å få kontroll på og vi har ikke klart å slå ned dette utbruddet, sier han.

– Målet er å slå ned dette utbruddet. Og det er også signalene vi har fått fra myndigheter sentralt; dette skal slås ned.

Kai Brynjar Hagen bekrefter også at den britiske varianten av viruset er kommet til kommunen. Han er bekymret for at den eventuelt skal blande seg med den sørafrikanske virusmutasjonen.

Pressekonferanse Bodø kommune om koronaviruset. Smittevernlege i Bodø, Kai Brynjar Hagen.

Kai Brynjar Hagen, smittevernoverlege i Bodø kommune.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen / Ole-Fredrik Lambertsen

– I løpet av dagen har vi fått holdepunkter for at den britiske varianten også er representert i Bodø. Det gjør ikke situasjonen bedre, sier han og legger til:

– De som kan mye om viruset vil kanskje være ekstra bekymret for at disse skal mikse seg med hverandre.

Tiltak i nabokommuner

Tom Cato Karlsen, statsforvalter i Nordland, har i dag vært i møte med Helse nord, Nordlandssykehuset, kommunene i Salten, helsedirektoratet og folkehelseinstituttet.

– I møte var det enighet om å be om nasjonale tiltak for å slå ned smitten i vår region, og få et likt regelverk å forholde seg til for alle i vår region.

Regjeringen innfører regionale tiltak i ti kommuner i Nordland. Tiltakene gjelder fra midnatt, natt til lørdag 13. mars og til og med fredag 19. mars.

– Bodø kommune har de siste dagene registrert økende spredning av den sørafrikanske virusvarianten, og det er en høy andel av ukjente smitteveier, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Tom Cato Karlsen, fylkesmann i Nordland.

Tom Cato Karlsen, statsforvalter i Nordland.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

Tiltakene blir innført etter ønske fra kommunene, og anbefaling fra Statsforvalteren, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, skriver regjeringen på sine nettsider.

Det blir innført et tiltaksnivå A i Bodø, som er et «særlig høyt tiltaksnivå». Det betyr blant annet påpud med hjemmekontor for dem som kan, stengte butikker og gult nivå på barnehager og skoler. Her har Bodø varslet at de innfører rødt nivå.

I kommunene Beiarn, Fauske, Gildeskål, Hamarøy, Meløy, Rødøy, Saltdal, Steigen og Sørfold innføres det tiltaksnivå C, som klassifiseres som «ganske høyt tiltaksnivå». Da kan butikker holde åpent, men også her er det påpud med hjemmekontor for dem som kan og gult nivå på skoler og barnehager.

Det vil gjøres en ny vurdering innen tiltakene løper ut fredag 19. mars.