Hopp til innhold

Blir syk av mobiltelefon

Dag Robertsen blir syk av stråling fra mobiltelefon. Likevel monterer kommunen en kraftig mobilsender på arbeidsplassen hans.

Dag Robertsen beskriver hvordan han opplever stråling fra mobiltelefon.

UBEHAGELIG: Dag Robertsen beskriver hvordan han opplever stråling fra mobiltelefon.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

Personalsjefen i Steigen kommune bruker mye av arbeidstiden på telefonen. Men mobiltelefonen prøver Dag Robertsen å bruke minst mulig.

- Da kjenner jeg det i hodet, at jeg får vondt i vevet og muskulaturen. Snakker jeg veldig lenge, får jeg hodepine. Så jeg må være forsiktig, sier Robertsen.

Tåler ikke stråling.

Forsiktig har han vært. Mest mulig bruker han fasttelefon, og hjemme har han fjernet alle trådløse apparater.

Dag Robertsen er el-overfølsom. Det er ikke en medisinsk diagnose, men en beskrivelse av plagene enkelte får av elektromagnetisk stråling.

Problematisk mobilmast

Men nå blir det vanskelig å rømme unna mobiltelefonstrålinga. For på taket av kommunehuset monteres nå en kraftig sender for mobiltelefoni som også skal stråle ned i bygninga.

Steigen kommune går nemlig over til bare å bruke mobiltelefon. Det vil kommunen spare 100 000 kroner på hvert år.


- Dersom noen får problemer som følge av dette, vil vi strekke oss langt for å hjelpe dem, sier kommunalsjef Inge Albrigtsen. - Samtidig må vi kunne kreve en dokumentasjon på at den plagen skyldes el-følsomhet.

Kommunalsjef Inge Albriktsen på taket.

HER KOMMER MOBILMASTEN: Kommunalsjefen viser oss rundt.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

Robertsen håper i det lengste å unngå en slik mobilmast. - Hvis jeg slår av mobiltelefonen, kan jeg ta det valget. Men når antennene er her, vil det bli som om mobilen er på hele tiden.

På taket av kommunehuset i Steigen vil både Netcom og Telenor montere basestasjoner for mobiltelefoni i løpet av våren.

- Ufarlig

Norge følger den anbefalte strålegrense fra Verdens helseorganisasjon og Statens strålevern sier basestasjonene er ufarlig.

- Noen mennesker mener at slike basestasjoner gir dem problemer. Forskningen viser ingen sammenheng så langt, sier Merete Hannevik i Statens Strålevern.

Merete Hannevik, Statens Strålevern

HOLDER SEG INNENFOR RAMMENE: Merete Hannevik i Statens Strålevern.

Foto: NRK

I Steigen har Dag Robertsen samlet et 50-talls underskrifter for å få basestasjonene bort fra bebyggelsen.

- Jeg er ganske bekymret for hvordan dette vil utarte seg videre. Kanskje vil også andre merke denne problematikken, sier Robertsen til NRK.