Hopp til innhold

Bli med til «Ingen grenser»-land

– Dette er Europas siste villmark, det nærmeste du kommer Alaska i Norge, sier turistforeningslederen som håper på turist-boom i «Ingen grenser»-land.

Sitter du også og gisper over den ville og vakre naturen Lars Monsen og «Ingen grenser»-deltakerne nå har beveget seg inn i etter at de krysset grensa til Norge? Høye fjell, dype daler, endeløse vidder, skoger, dype canyon, elver og stille vatn.

– Hellemobotn i Tysfjord det smaleste punktet mellom Norge og Sverige - bare på 6,3 kilometer. Til gjengjeld er det utrolig innholdsrikt, forteller daglig leder Jon Sommerseth i Narvik og omegn turistforening.

Lars Monsen-effekten

Dette svært spesielle stykke Norge har også vært med i 71 grader nord. Da merket turistforeninga pågang fra turglade nordmenn. Nå venter de på at Lars Monsen-effekten skal slå inn for fullt.

– Alt Lars Monsen tar i blir en suksess. Da han padlet i kano i Canada for noen år tilbake, skulle alle ha den kanoen. Når han går en spesiell turrute, vil alle gå den, sier Sommerseth.

Og det er en spesiell rute Lars Monsen har valgt denne gangen.

Hellemobotn

NESTEN-ALASKA: - Området mellom Hellemobotn og svenskegrensa er det nærmeste man kommer Alaska i Norge, sier Jon Sommerseth i Narvi og Omegn turistforening.

Foto: Privat

– Man får oppleve to land og ekstremt ulike naturtyper, fra norske fjorder i vest til den karrige svenske fjellheimen i øst. En fin tur på ca fire mil er Hellemobotn til Vaisaluokta på svensk side. Her ligger det også ei ubetjent hytte, anbefaler Sommerseth.

Ferske bjørnespor

Selv har han gått denne strekninga to ganger.

– Det er ei fantastisk flott rute med mye vill natur. Jeg fikk skikkelig Alaska-følelse. Jeg så også mye ferske bjørnespor på turen.

Slik kommer du deg dit

Hellemojuvet, fra TV-serien Ingen grenser

KANONEN: Fra utsiktspunktet Kanonen måtte Ingen grenser-deltakerne kjempe seg ned blankskurte svaberg, glatte av alt regnet.

Foto: NRK

Fra Kjøpsvik i Tysfjord går det hurtigbåtrute inn til Hellemobotn tre ganger i uka på sommerstid. Derfra er ruta merket med Turistforeningas T-er hele veien inn i Sverige. I Sverige kan du følge flere ulike svenske ruter.

Fra fjorden og opp til det kjente utkikkspunktet Kanonen tar det cirka to timer med vanlig gange.

– Kanonen er en spiss steinformasjon som stikker ut rett over et 200 meter høyt, loddrett stup. Jeg ble svært imponert over at gjengen i «Ingen grenser»-ekspedisjonenen kjempet seg ut på det smale utsiktspunktet. Selv måtte jeg åle meg fram og var ikke særlig høy i hatten utpå der, sier Sommerseth.

Fra Kanonen ser man ut over Hellemojuvet - Nord-Europas største canyon.

– Utsikten over juvet er fantastisk med flere hundre meter fritt fall.

Pauro-hyttene

Pauro-hytta.

Foto: Jon Sommerseth

Det er to turistforeningshytter i området, Røysvatnhytta og Paurohytta.

Fluktrute under krigen

Ruten Monsen-ekspedisjonen går har vært i bruk som grenserute i uminnelige tider.

– Under andre verdenskrig var dette en rute for flyktninger for å komme seg over til Sverige pga den korte distansen. Dette ble tyskerne fort klar over, fortsatt kan man se en skyttergrav på det smaleste punktet ganske høyt opp i juvet, forteller Sommerseth.

– Ikke gå alene

Canyon i Hellemobotn

NORD-EURPAS STØRSTE: Hellemojuvet er Nord-Europas største canyon.

Foto: Jon Sommerseth

I likhet med nær 1,2 millioner tv-seere sitter han benket foran tv-en og følger de 11 kvinnene og mennene med ulike funksjonshemminger som sammen med Lars Monsen krysser Nordkalotten og 500 kilometer villmark på 30 dager.

– Hvordan de klarer det er et mysterium for deg. Selv om vi vet at dette er TV og at deltakerne har et støtteapparat og blir hentet av helikopter dersom uhellet er ute, er det veldig imponerende.

Han tror serien er en påminnelse både for funksjonshemmede og funksjonsfriske.

– Lars Monsen viser at det er umulige kan bli mulig - det er en lærdom vi alle kan ta innover seg, tror han.

Men til tross for store personlige bragder i TV-ruta, mener Somemrseth at det er viktig å være realistisk.

Kart Ingen grenser

– Dette er ikke er et turområde som passer for alle, og det er vel derfor nettopp denne ruta ble valgt til serien. Vanskelighetsgraden er høy og jeg vil advare folk mot å gå alene. Det er også bjørn i området, sier Sommerseth.

Men for alle som søker spenning og følelsen av ekte, uberørt natur er dette grenseområdet stedet.

– Nærmere villmarka kommer du ikke, lover on Sommerseth.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les mer om ulike muligheter på Nordkalottruta på ut.no/tur/nordkallottruta-grenseloes-fin-fottur

For mer informasjon, kart, rutebeskrivelser, hytteguide for området, gå inn på narvikfjell.no

Ta Ingen grenser-quizen

Se: «Ingen grenser» 4:6

Følg ekspedisjonen på Ingen Grenser-bloggen