NRK Meny
Normal

Bistandsadvokat: – De gleder seg til å bli ferdig

Ti år etter at den første voldtekten skal ha skjedd, står fem kvinner i dag ansikt til ansikt i retten med en frilansfotograf i 30-årene som de har anmeldt i en omfattende overgrepssak.

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik representerer fire av de fem fornærmede i den omfattende overgrepssaken som starter i Salten tingrett mandag.

Foto: Ola Helness / NRK

– Det er en veldig alvorlig sak. Vi har brukt tid på å gjennomgå hendelsesforløpet, og de er så godt forberedt som det er mulig å være. Selv om de gruer seg, føler de at det skal bli godt å få det overstått, forteller Kristin Fagerheim Hammervik til NRK.

Hun representerer fire av de fem jentene som ifølge påtalemyndigheten skal ha blitt voldtatt i perioden 2005–2011.

Tre av jentene var ifølge tiltalen bevisstløse da overgrepet skjedde.

I dag møter de fornærmede mannen de har anmeldt når saken starter i Salten tingrett. Totalt er det satt av sju dager til rettssaken.

– Tok bilder av overgrep

Det var i oktober i fjor statsadvokaten tok ut tiltale mot mannen i slutten av 30-årene fra Salten.

I tillegg til overgrepene, er han også tiltalt for besittelse av ti videofilmer og totalt 2800 bilder som viser seksuelle overgrep mot barn helt ned i 3-4-årsalderen. Noen av bildene skal mannen selv ha tatt, ifølge politiet.

Statsadvokat Thor Erik Høiskar har tatt ut tiltale mot mannen.

Statsadvokat Thor Erik Høiskar sier det er en svært alvorlig sak.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Tiltalen inkluderer seksualiserte bilder av en av de fornærmede i saken som var under 18 år på det tidspunktet, forklarer statsadvokat Thor Erik Høiskar til NRK.

Han er aktor i saken som starter mandag, en sak han beskriver som omfattende.

  • Se intervju fra oktober i fjor med en av de fornærmede lenger ned i saken!

– Påtalemyndigheten ser meget alvorlig på denne saken. Det er en minimumsstraff på tre år, og strafferammen går helt opp til 15 år.

– Vi mener at tre av jentene var bevisstløse da overgrepene skjedde. En annen jente var under 16 år på gjerningstidspunktet, legger han til.

Etter det NRK forstår skal jentene ha blitt dopet ned, uten at Høiskar vil kommentere det.

– De nærmere omstendighetene må vi komme tilbake til når vi skal føre bevis i saken.

– Har levd i et vakuum

Når rettssaken nå starter er det over fire år siden mannen ble anmeldt første gang.

Flere har tidligere vært kritisk til at politiet har brukt lang tid på å etterforske saken. Det har også politiet beklaget.

Hilde Guldbakke

Tiltaltes forsvarer, advokat Hilde Guldbakke, har tidligere sagt til NRK at klienten hennes avviser anklagene mot ham.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

– Jeg er fornøyd med politiets arbeid, men jeg er ikke fornøyd med at det har tatt så lang tid. Dette er en omfattende sak hvor mange personer er involvert, men likevel har det tatt lengre tid enn nødvendig, har statsadvokat Thor Erik Høiskar tidligere uttalt til NRK.

Bistandsadvokat for fire av de fem fornærmede, Kristin Fagerheim Hammervik, mener de har ventet altfor lenge.

– Det er vanskelig å finne de rette ordene for å beskrive hvor godt det skal bli for dem endelig å få det unnagjort. De har levd lenge i et vakuum, sier Hammervik foran rettssaken, og legger til:

– I venteperioden har de tenkt på om de blir trodd, om det blir tatt ut tiltale, og hva som da skal skje. Jeg vet ikke helt hvilke ord jeg skal bruke for å beskrive hvordan de nå har det når de endelig skal få forklare seg i retten.

Nekter straffskyld

Både mandag og tirsdag går med til forklaringer fra de fornærmede, samtidig som tiltalte skal forklare seg.

– Hvordan blir det for dem å møte tiltalte i retten?

– Vi har brukt tid på å snakke om det, og de er også orientert om at det finnes løsninger dersom de ikke klarer å forklare seg med ham til stede, sier Kristin Fagerheim Hammervik.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Frilansfotograf tiltalt for flere overgrep

Mannen er også tiltalt for besittelse av bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot barn. I alt skal mannen ha hatt 2800 bildefiler som blant annet viser overgrep mot barn helt ned i tre-fire årsalderen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Samtidig ønsker de at han skal høre på, og de forstår også at det er viktig at dommerne ser både tiltalte og fornærmede mens de avgir forklaring. Det blir helt sikkert en utfordring, men de er klar, understreker bistandsadvokaten.

Tiltaltes forsvarer, advokat Hilde Guldbakke, har ikke vært tilgjengelig for kommentarer i forkant av rettssaken.

Men hun har tidligere uttalt til NRK at klienten hennes avviser anklagene mot ham.

– Han stiller seg helt uforstående til denne siktelsen og eventuelle overgrep, for alt han har vært med på har vært av frivillig karakter, har Guldbakke fortalt.

Skal vise fram bildebevis

I tillegg til tiltalte og de fornærmede skal også en rekke andre vitner belyse forhold rundt saken. Blant aktoratets vitner er flere andre kvinner.

Også noe av det omfattende bilde- og filmmateriale skal fremvises i Salten tingrett.

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik sier det blir krevende for hennes klienter.

– Men alle de fornærmede er innstilt på at saken bør gå for åpne dører. De synes det er viktig at det skrives om dette.

– Samtidig er det en del bevismateriale som kanskje ikke egner seg for åpne dører. Da vil det mest sannsynlig dørene bli begjært lukket for en del av bevisførselen. Men i hovedsak ønsker vi at dette skal gå for åpen rett, fortsetter Hammervik.

– Endelig trodd

Da det i oktober i fjor ble kjent at statsadvokaten tok ut tiltale mot mannen i 30-årene uttrykte jenta som først anmeldte ham stor lettelse overfor NRK.

– Man føler seg endelig trodd. Jeg tror ikke det er noen ord som kan beskrive den følelsen. Jeg lo og skrek om hverandre, fordi jeg ikke helt visste hvordan jeg skulle reagere. Nå ser jeg endelig et lys i enden av tunnelen, sier kvinnen, som var tenåring da anmeldelsen ble levert.

Samtidig forberedte kvinnen, som nå er i 20-årene, seg på at rettssaken ville bli krevende. For henne har ventetiden vært både lang og tung.

– Man har vært nødt til å sette ting på vent, og det går ut over alt fra jobb til familie og skole. Jeg unner ingen det jeg har vært igjennom.

– Hvor viktig har støtten fra de rundt deg vært?

– Støtten har vært uvurderlig. Jeg tror ikke jeg hadde klart dette uten de rundt meg. Nå vet jeg at det bare er å holde ut litt til, før man kan begynne å glemme og prøve legge dette bak seg.

– Jeg håper at rettssaken starter snart, og at tiden fram til da går fort, sa kvinnen til NRK i oktober i fjor.

I Salten tingrett i dag møter hun og de andre fornærmede tiltalte igjen.

Én av jentene som skal ha blitt utsatt for voldtekt - sier hun endelig føler at hun er tatt på alvor - etter at en frilansfotograf i går ble tiltalt for fem voldtekter.

– Støtten har vært uvurderlig. Jeg tror ikke jeg hadde klart det uten de rundt meg, sa den ene av de fornærmede kvinnene til NRK da tiltalen ble tatt ut i oktober i fjor. Her sammen med sin samboer.