NRK Meny
Normal

Birk gjorde jobben i fjellet

Sammen med politihunden Birk gjorde politioverbetjent John Tetlie i Troms politidistrikt funn etter levninger i Hercules-ulykken under vanskelige forhold i Kebnekaise.

John Tetlie og Birk
Foto: Politiet

Det var 15. mars i år da et Hercules-fly under øvelsen "Cold Response" styrtet i fjellet Kebnekaise.

Hele mannskapet omkom, og det tok flere dager før man fant både flyet og de omkomne.

Både bakkemannskap og helikopter hjalp til i søket. På stedet var også politioverbetjent John Tetlie fra Troms og hunden hans Birk (8).

Erfaring avgjørende

John Tetlie og Birk

John Tetlie og Birk (8) under søket i Kebnekaise.

Foto: Politiet

Hunden Birk jobber til daglig ved Troms politistasjon. Da John Tetlie fikk forespørsel i søket, gikk han noen runder med seg selv for å finne ut om hunden kunne klare jobben.

– Under et slikt vanskelig miljø med mange mennesker og hunder, var det viktig å spørre seg om hunden ville klare jobben. Hadde jeg ikke trodd det, ville jeg ikke dratt, sier Tetlie.

Tetlie bestemte seg til slutt for å bli med i søket sammen med hunden. Birk var den første hunden i Norge som var med i søket, sammen med to svenske tjenestehunder.

– Det går på erfaring. Det er ikke alle hunder som ville klart å jobbe under slike vanskelige forhold. Men Birk har lang erfaring fra lavine, og han er trent på liksøk.

Fysisk slitsomt

John Tetlie har jobbet som hundefører siden 1996. Han visste at oppdraget kom til å bli fysisk vanskelig for både han og hunden.

– Det er nesen til hunden jeg er avhengig av. Det er vanskelig med parafinlukten som var der, samt vrakrestene som lå under snøen, og det var fysisk tøft for hunden å gå opp og ned i fjellet.

Tetlie skryter av Birk sin jobb under søket.

– Vi jobber bestandig som et team, og jeg er avhengig av han. Han klarer å skille ut luktene og finne det vi leter etter. Det hadde gått mye lengre tid å finne levninger, hadde det ikke vært for hundene.

Birk

Her søker Birk under vanskelige forhold i Kebnekaise.

Foto: Politiet

Alle omkomne identifisert

Og jobben ble godt utført. Alle ekvipasjene gjorde funn, og samtlige omkomne ble til slutt identifisert.

– Når ting fungerer er man fornøyd. Det er lagt mange treningstimer i å få frem få gode hunder, så det bekrefter at vi gjør noe riktig.

Skryter av hjelpemannskapet

En del av Hercules-flyet stikker opp av snøen

Funn fra flyet i Kebnekaise.

Foto: Christian Nørstebø / Forsvarets forum

Tetlie er fornøyd med deres bidrag i letingen etter de omkomne.

– Det føles godt å bidra. Vi er en liten brikke i dette, men det føles godt, selv om det er en spesiell jobb.

Han vil også skryte av hele mannskapet som hjalp til i søket.

– Hele norsk forsvaret, spesielt 339-skvadronen gjorde en veldig god jobb. De stilte med mange helikopteressurser Spesialsoldatene gjorde også en fantastisk jobb, som de skal ha mye skryt for. De hadde ansvaret for sikring av meg mens jeg søkte i de bratteste partiene.