Hopp til innhold

Bilpleiefirma brukte ulovlig arbeidskraft: – Vi skal dette uvesenet til livs

Bilpleiefirma brukte ulovlig arbeidskraft og kan vente seg bøter i titusenerkronerklassen. – Vi skal ha bukt med dette uvesenet, sier lederen av utlendingsenheten i Salten politidistrikt

Harald Jakobsen sitter på kontoret sitt og snakker om familien Petrosjan.

ROPER VARSKU: – Vi håper dette kan være et varsku til andre næringer som benytter ulovlig arbeidskraft, sier Harald Jakobsen, som er leder av utlendingsenheten i Salten politidistrikt.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– For to uker siden hadde politiet en stor kontroll av firmaer som driver dekkskifte og bilvask i Salten med formål om å avdekke ulovlig arbeidskraft. Vi avslørte da fem personer som jobbet ulovlig, som alle ble utvist fra Norge, sier Harald Jakobsen, som er leder av utlendingsenheten i Salten politidistrikt.

I dag ble det foretatt en stikkprøve ved det samme bilpleiefirmaet.

– Da viste det seg at en av bedriftene som ble kontrollert for to uker siden allerede var i full gang med å bruke ulovlig arbeidskraft. Det synes vi særdeles lite om, sier Jakobsen.

Var utvist fra Norge

Personen som ble tatt er varig utvist fra Norge.

– Da bør det ringe noen bjeller hos enhver arbeidsgiver. Men det er jo dekkskiftesesong, og kanskje fristende å hyre inn billig arbeidskraft uten lovlig arbeidstillatelse, og dermed tjene store penger. Dette er sosial dumping av verste sort. De tjener penger på å betale ut lave lønninger, sier Jakobsen.

Jakobsen sier at politiet vil fortsette med disse aksjonene – og ikke bare i bilpleiebransjen.

– Vi håper dette kan være et varsku til andre næringer som benytter ulovlig arbeidskraft, sier Jakobsen.

Store bøter

Personen som driver firmaet vil nå bli innkalt til avhør hos politiet.

– Han kan nok vente seg en bot i titusenerkronersklassen. Personen som ble tatt for ulovlig opphold og arbeid kommer fra et land som gjør at det er umulig å sende han tilbake for øyeblikket.

Da politiet hadde storaksjonen for to uker siden var også skattemyndighetene med.

– Politiet skal få bukt med dette uvesenet. Det er viktig å sende et signal til samfunnet at vi risikerer å få en økonomi som står utenfor den ordinære økonomien. Så får den enkelte ta ansvar for hvilken bedrift man bruker til å skifte dekk eller polere bilen din, sier Harald Jacobsen.

200 kontrollerte

I en landsomfattende kontroll i 2010 avdekket skattemyndighetene ulovlig virksomhet ved de fleste av de rundt 200 bilpleiefirmaene, som ble kontrollert.

I tillegg til svart omsetning, mangelfulle regnskap og skattefusk, avdekket kontrollørene flere uryddige tilsettingsforhold – blant annet av personer uten lovlig opphold i Norge.

Video De fleste bilpleiefirmaene driver ulovlig