Fikk hus til ti kroner av kommunen – tok sju år å få det godkjent

Han fikk kjøpe det gamle skolebygget for ti kroner. Kravene som ble stilt i ettertid har ført til sju års arbeid før han endelig har fått alle tillatelser.

Endelig er huset klart

Etter sju år kan jubelen slippes løs, alt er godkjent og har fått brukstillatelse.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Vågan kommune bygde ny skole i Svolvær i 2011, og på skoleplassen sto et bygg som kommunen måtte kvitte seg med. Det ble solgt for ti kroner til Roy Inge Eilertsen fra Lofoten. Etter at avtalen var i boks, kom det et krav om at bygget måtte fjernes, raskt.

– Jeg leide inn snekkere og tok med meg skallet av skolen til Sandslett. Så kom det nytt krav om at bygget måtte være under tak i løpet av to år. Men byggetillatelse fikk jeg ikke, sier Eilertsen.

Det viste seg at tomta han skulle oppføre bygget på var i strandsoneområdet, og da må det særskilt dispensasjon til.

Lysthuset på Livland Gård

Nå er den gamle skolebygningen ferdig, og får nytt liv som sted for matopplevelse.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Det fikk jeg etter hvert, og begynte bygginga.

Siden den gang har planene endret seg gradvis. Det ble tegnet inn gårdsbutikk for å selge lokale varer, et selskapslokale, storkjøkken for catering og iskremfabrikk.

Ikke ferdigattest

Alt av innbo er kjøpt brukt eller fått gratis mot avhenting.

– Kjøkkenet som har en kapasitet til å lage mat til minst 500 mennesker, kommer fra ferga som Hurtigruten bygde om til MS Spitsbergen, forteller Eilertsen.

Roy Inge Eilertsen

– Jeg fikk et hus som var godkjent, og flyttet det til en ny adresse. Hvor vanskelig kan det være?, spør Roy Inge Eilertsen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Bardisk og interiør kommer fra et nedlagt hotell i Kabelvåg og Roy Inge har brukt tusenvis av timer på å bygge huset slik han vil ha det. Men ferdigattesten lot vente på seg.

– Det viste seg at huset ikke tilfredsstilte «TEK10-forskriften». Noe som er ganske vanskelig, når bygget er 12 år eldre enn forskriften. Så da var det ny runde med å overbevise forvaltningen om at et bygg fra 1998 ikke kan se ut som et bygg fra 2010, ler Eilertsen.

– Kan være mange å forholde seg til

Men det som føles som en tung prosess, er helt naturlig ifølge næringssjef i Vågan, Alf Kenneth Johansen.

– Han flyttet et bygg som var brukt som skole, og så skal han inn med mat- og næringsmiddelproduksjon. Da er det mange godkjenninger som slår inn, sier han.

Men Johansen er enig i at det kan være vel mange å forholde seg til når man er i en oppstartsfase som gründer.

Alt på plass

Nå er imidlertid alle pålegg og forskrifter ivaretatt. Skjenkebevilling er på plass, og lysthuset på Livland gård er klar til bruk.

– Jeg ville nok ikke gjort det på nytt, men det er som å være i militæret: Man husker best de morsomme episodene.

Kjøpesummen er fortsatt ikke betalt til kommunen. Tikroningen ligger og venter på bardisken.

– Det er jo gebyrer og bilag som må føres hvis det gjøres via bank. Det blir betydelig rimeligere for meg å ta det kontant, sier Eilertsen med et smil.