Hopp til innhold

Bilferge kjørte inn i lastebåt i Mosjøen: – Det kunne ha gått mye, mye verre

Tre passasjerer ble skadd og fraktet til sykehus etter at bilferga MF «Kvitholm» kjørte inn i en lastebåt som lå til kai i Mosjøen.

Otto Andersen

Det er bilferga MF «Kvitholm» som har kollidert i lastebåten. Otto Andersen og kona satt fremst i ferga i sin bobil da det smalt.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Ferga var i fart på vei inn til kai og lastebåten lå fortøyd til kaia. Ferga har store skader i baugporten, og kollisjonen var så kraftig at lastebåten fikk hull i skroget over vannkanten, sier operasjonsleder Lars Halvorsen til NRK.

Det er bilferga MF «Kvitholm» som har kollidert i lastebåten. Ferga er eid av rederiet Sjøtind i Ålesund. Ferga trafikkerer sambandet Mosjøen-Hundåla.

Det var sju passasjerer og tre ansatte om bord på MF «Kvitholm». Blant dem var Otto Andersen og kona. De satt i bobilen sin like under fergelemmen.

Otto Andersen, mosjøen, ferge, kollisjon, 20.05.21

Otto Andersen og kona satt fremst i ferga i sin bobil da det smalt. Han sier de er glade for at det ikke gikk verre.

Foto: Martine Andersen

– Det gikk i full fart. Da vi så opp, så vi bare akterenden på en stor båt. Så smeller det. Vi fikk ikke tid til å tenke før det smalt, sier han til NRK.

Selv slapp han fra ulykken med skrekken, men kona ble sendt til sykehus for observasjon.

– Jeg er bare glad for at det gikk så bra som det gjorde. Det kunne ha gått mye, mye verre, sier han.

Til sykehus i luftambulanse

En person er fraktet med luftambulanse til sykehuset i Mo i Rana.

Ytterligere to personer ble skadet og er fraktet med ambulanse til sykehuset i Mosjøen, melder politiet til NRK. Alle tre var passasjerer om bord i ferga.

Kommunikasjonssjef Mette Horsberg i Helgelanddssykehuset opplyser til NRK torsdag ettermiddag at alle tre passasjerene fortsatt er innlagt.

En pasient betegnes som moderat skadet, men stabil, en har lettere skadet og den tredje pasienten har uavklart skadeomfang.

Ferjekollisjon Mosjøen Kvithorn

I bakgrunnen lastebåten ferga kolliderte med.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Ferga har lagt til kai, og det er ikke fare for ytterligere skader eller konsekvenser av kollisjonen.

– Fikk ikke bremset

NRK har snakket med kaptein Bjørn Fredrik Sverdrup på ferga «Kvitholm». Han forklarer hva som skjedde like før det smalt.

Ferjekollisjon Mosjøen. Kaptein Bjørn Fredrik Sverdrup på ferga «Kvitholm».

Kaptein Bjørn Fredrik Sverdrup på ferga «Kvitholm». Han jobber i rederiet Sjøtind i Ålesund, og ikke i Boreal, som uniformen tilsier.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Det var problemer med innkoblingen. Vi har to propeller. Når vi går er det bare den bakrei drift. Så kobler vi inn den foran for å bremse med. Men vi fikk ikke bremset.

Han prøvde å svinge unna for å unngå kollisjonen med lastebåten.

– Men kollisjonen var ikke til å unngå, sier Sverdrup.

Håper å få svar på årsaken til ulykken

Havarikommisjonen er ventet til Mosjøen fredag. HMS-ansvarlig for rederiet Skjøtin AS, Karl Erik Sande sier de jobber med saken.

– Straks etter at vi ble varslet, ble beredskapsgruppen etablert for at vi skulle få oversikt over situasjonen. Først og fremst passasjerene og de skadde, slik at vi kunne følge opp dem, sier han til NRK.

Videre sørget de for å undersøke at det ikke var utslipp til miljøet.

– Nå jobber vi med å få inn reservemateriell samtidig som myndighetene går gjennom fartøyet og hjelper oss i å få klarhet i årsaken til ulykka, sier han.

Sjøfartsdirektoratet går om bord i ferga Kvitholm

Torsdag kveld gikk inspektører fra Sjøfartsdirektoratet om bord.

Foto: Frank Nygård / NRK
Ferjekollisjon Mosjøen

Store skader på ferga «Kvitholm».

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Video: Vegard Johansen.