Ber om over seks års fengsel for innholdet i disse ketchup-flaskene

To rumenske kvinner står denne uken tiltalt for Nord-Norges største heroinbeslag. Aktor ba i dag om henholdsvis 6,5 og 3,5 års fengsel.

 ketchup-flaskene

Etter å ha skåret opp flaskene fant tollerne heroin.

Foto: Tollvesenet

For 30-åringen, som har tilstått forholdet, ber aktor Thor Erik Høiskar om 3,5 års fengsel.

For den andre 39 år gamle kvinnen, som både benekter smuglerforsøk og også for å ha vært i Narvik tidligere, ber Høiskar om 6,5 år.

– Jeg håper retten dømmer strengt for den som ikke har tilstått, og at det gis en god og følbar rabatt til henne som har bidratt til en oppklaring, sier Høiskar til NRK.

Det største beslaget i nord

Kvinnene har vært varetektsfengselet siden de ble pågrepet 23. februar i år. Foranledningen for saken er at de to ble tatt på toget fra Sverige til Narvik med en koffert.

Kofferten inneholdt ketchupflasker. Inne i flaskene fant tollerne 2,6 kilo heroin. Det er det største heroinbeslaget som er gjort i Nord-Norge, får NRK opplyst fra Tollvesenet.

Bevisene som ble framlagt i dag styrker mistanken om at jernbanen fra Sverige til Narvik er en del av en smuglerrute for narkotika, mener Høiskar.

Han sier det i retten i dag ble fremlagt fotobevis som avslører at den eldste snakker usant.

– Hun sa hun aldri hadde tatt toget fra Oslo til Stockholm. Vi kunne gjennom bilder bevise det motsatte. Hun er tatt i en rekke løgner, og hennes forklaring er ikke troverdig.

Ketchup-flaskene

Innholdet i disse ketchup-flaskene kan resultere i flere års fengsel for to rumenske kvinner.

Foto: Tollvesenet

Mener bevisene i saken ikke holder

Kenneth Solberg Hauge er forsvarer for yngste, som altså har tilstått smuglingen. Han mener straffen for hans klient bør være lavere enn det aktor krever.

Christian Wiig, advokat

Forsvarer Christian Wiig er ikke enig i aktors påstand.

Foto: Bent Lindsetmo

– Hun burde få en betydelig strafferabatt, for hun har gitt troverdig forklaring for retten og har erkjent straffskyld. Hennes forklaring støttes også opp av de øvrige bevisene i saken.

Christian Wiig, forsvarer for den andre, har prosedert på at bevisene i saken ikke holder. Han går for frifinnelse, alternativt at straffes settes ned.

– Det er ikke funnet bevis gjennom fingeravtrykk eller DNA som tilsier at hun har noe med dette å gjøre.

Ifølge rettens administrator, Toril Andersson, vil det falle dom i saken i løpet av siste uke av november.

Første halvår i år ble det beslaglagt 3665 gram heroin på landsbasis - en nedgang fra første halvår 2016, hvor tilsvarende tall var 6299 gram.

 ketchup-flaskene

Samlet vekt for narkotikaen var 2,6 kilo.

Foto: Tollvesenet