Ber folk holde seg innendørs

Nå er «Berit» på full vei oppover langs kysten. Meteorologen mener vinden blir så kraftig at folk bør holde seg innendørs.

– Såfremt man ikke har noe spesielt å gjøre utendørs, så oppfordrer jeg folk å være inne. Vi har sett før under lignende forhold at hustak og andre løse gjenstander kan suse gjennom lufta, sier Sivert Dørum, meteorologkonsulent ved værtjenesten ved Bodø hovedflystasjon til NRK.no.

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel, og stormen er ventet å slå inn for fullt fredag ettermiddag.

– Det er et veldig sterkt lavtrykk, med et stormsenter som kommer fra Skottland og er på vei mot Lofoten. Selve senteret vil ligge over Lofoten cirka ved midnatt, sier Sivert Dørum.

Nordlendingene rammes hardest

«Berit» vil ramme hele kysten fra Stad, men det er altså Nordland som rammes hardest.

– Spesielt på sør-Helgeland blir det veldig sterk vind, så de som har trampoliner i hagen bør flytte disse innendørs, sier Dørum.

– Det er jo bare noen dager siden en campinghytte fløy gjennom lufta i Lofoten.

(artikkelen fortsetter under)

Sivert Dørum

STORMSENTER: Sivert Dørum peker på hvor stormsentret i stormen ”Berit” befant seg litt over klokken ni fredag formiddag.

Foto: Lisa Milliane Nøtnes / NRK

Utvidet ekstremvarsel for vannstand

– Vi har sendt ut et utvidet ekstremvarsel, forteller meteorolog Eirik Samuelsen ved Værvarslingen for Nord-Norge til yr.no.

Årsaken til det utvidede ekstremvarselet er ekstremt høy vannstand som følge av lavtrykkene, og ikke vinden.

Kaier spesielt utsatt

Helt fra Stad til Lofoten ventes vannstanden å bli ekstremt høy. Flere kaier kan bli kraftig berørt av lavtrykkene.

– Nå ligger vinden på sørvest men når den går på vest kombinert med andre faktorer kan det bli verre innover land, forteller Samuelsen.

Det er foreløpig ikke varslet om vind i orkan styrke, men meteorlogen understreker at det kan ikke utelukkes at det blir orkan ytterst langs kysten flere steder.

Slik varsles ekstremvær

Det er kombinasjon av ekstremt høy vannstand, høye bølger og kraftig vind som gjør at meteorlogene har sendt ut ekstremvarsel i denne omgang.

Det er ikke bare værtypen, men også området som rammes, som avgjør hvorvidt det skal sendes ekstremværvarsel.

(artikkelen fortsetter under)

Campinghytta på Unstad camping

FÅR VI MER AV DETTE? Hytta på Unstad Camping ble tatt av vinden og kastet ni meter.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Avlyser arrangement

Allerede nå tas det en rekke forhåndsregler.

I Flakstad i Lofoten har Boreal transport innstillt alle skolebussene. Det betyr at mellom 100 og 150 barn må holde seg hjemme i dag. Barnehagen i Napp holder åpent, men det vil bli vurdert fortløpende om den også skal stenge, skriver Flakstad kommune på sine hjemmesider.

Foreløpig er det ganske bra vær ute i Lofoten.

– Vi har kuttet ut uteskole i dag, men ellers går alt som normalt, sier teamleder på ungdomsskolen, Ole Gunnar Sørstrand. Han forteller at det er litt regn på Ballstad fredag morgen, ellers er det stille og rolig.

En rekke førjulsarrangement er også avlyst fredag.

Ferge- og hurtigbåttrafikk

Fergesambandet Svolvær-Skrova-Skutvik er åpent fredag morgen etter å ha vært innstilt på grunn av sterk vind, ifølge Statens vegvesen. Det blir likevel kanselleringer.

På avgangen fra Svolvær klokke 10.45, vil fergen gå til Skrova, med omgående retur til Svolvær. Tur til Skutvik er kansellert. Etter ankomst Svolvær, vil resten av dagens turer være kansellert.

En rekke andre ferger og hurtigbåter er også innstilt i Nordland.

Sjekk avvik i trafikken på 177.nordland.no.