NRK Meny
Normal

Beinhard kamp i Arbeiderpartiet

Saltenregionen i Nordland Arbeiderparti klarte ikke å bli enige om den sikre tredjeplassen på lista for Stortingsvalget neste høst.

Salten er enige om at dagens stortingsrepresentanter Tor Arne Strøm og Anna Ljunggren bør toppe lista. Men de er uenige om det er lederen i Nordland Ap, Gunnar Skjelvik, eller lederen i Bodø Ap, Eirik Sivertsen, som skal ha den tredje plassen.

Leder i Bodø Ap, Eirik Sivertsen

Leder i Bodø Ap, Eirik Sivertsen.

Foto: Monica Helland / NRK

Bodø og Meløy alene

Bodø Arbeiderparti stod sammen med Meløy Arbeiderparti for å få Eirik Sivertsen nominert på tredjeplassen, mens resten av kommunepartiene i Salten gikk inn for Gunnar Skjelvik.

Lederen i Meløy Ap, Hugo Allan Hansen, mener at Sivertsen fortsatt kan komme til å ha tredjeplassen når nominasjonsmøtet i Nordland Ap har sagt sitt i februar neste år.

- For oss er Sivertsen den beste kandidaten, sier Hansen.

Tøft for Bodø-ordføreren

Gunnar Skjellvik, leder Nordland Arbeiderparti

Gunnar Skjellvik, leder Nordland Arbeiderparti.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

I dag holdes første møte i nominasjonskomiteen til fylkespartiet. Uenigheten i Salten gjør arbeidet vanskelig for lederen, ordfører Odd Tore Fygle i Bodø. Fygle sier til NRK at han tar uenigheten med stor ro og at han er glad for at partiet har flere kandidater som kjemper om de sikre plassene.

- Dette er sunt for demokratiet, og mitt mål er å lage en så god liste som mulig.

Fygle sier at hans førsteutkast til liste komme i midten av neste måned.

Lederen for lokallagene av Ap i Salten, Håkon Sæther fra Beiarn, vil ikke si at partilagene er splittet på grunn at uenigheten om tredjeplassen.

- I den fasen vi er inne i nå, er dette ukomplisert, sier Sæther.

Trud Berg

Fylkesråd Trud Berg.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Omstridt kandidat

Striden om tredjeplassen går parallelt med striden om kandidaturet til fylkesråd Trud Berg. Berg var en stund lansert som kandidat fra Bodø, men er ikke formelt foreslått av Bodø Ap. De går inn for Eirik Sivertsen og Siri Vasshaug som likestilte kandidater.

Berg blir likevel oppfattet av noen som kandidat, og kan dermed bli foreslått av andre regioner i Nordland. Dette er noe Hugo Allan Hansen ikke liker så godt.

-Det er lokalpartiene som foreslår sine kandidater, og da bør ikke andre partier blande seg inn, sier Hansen.

Anna Ljunggren, stortingsrepresentant

Anna Ljunggren er stortingsrepresentantfra Nordland Ap, og sammen med Tor-Arne Strøm ser det ut til at hun sitter trygt også i neste periode.

Foto: Arbeiderpartiet