Hopp til innhold

Her leter Avinor etter gamle kreftfremkallende synder

Avinor har engasjert eksperthjelp for å avdekke forurensing ved flyplasser i Norge. – Dette er stygge miljøgifter, mener Naturvernforbundet.

Tar prøver for å finne PFOS ved Evenes

LETER ETTER PFOS: Forskerne fra Sweco fanget og skar i fisken de fanget ved Evenes lufthavn for å finne spor etter miljøgiften PFOS.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

NRK er med på det som er alt annet enn vanlig fisketur i havet utenfor Evenes flyplass nord i Nordland.

Riktignok er målet å fange fisk, men den skal ikke spises. Det er jakten etter miljøgiften PFOS som er det viktige.

Eirik Bergstedt

– Vil vil rydde opp i gamle synder, sier Eirik Bergstedt.

Foto: NRK

Det er Avinor som har engasjert ekspertene for å avdekke om miljøgiften som har vært brukt i brannskum under brannøvelser, kan ha forurenset fisk i sjø og vassdrag ved flyplasser i Norge.

– Avinor startet i 2011 et prosjekt for å finne fluorbaserte stoffer. Vi kommer til å gjøre det vi kan for å rydde opp i disse gamle syndene, sier lufthavnsjef Eirik Bergstedt ved Evenes lufthavn.

Stoppet bruken i 2001

PFOS er en perfluorert organisk forbindelse som kan være kreftfremkallende. PFOS har vært brukt i industri- og forbrukerprodukter siden 1950-tallet, hovedsakelig på grunn av gode overflateegenskaper.

Stoffet har vært brukt blant annet i impregnering, brannslukningsmidler og skismøring.

Avinor stoppet helt bruken av skum med PFOS i 2012, etter å ha trappet ned helt siden 2001, men det har tidligere blitt funnet verdier av PFOS som overstiger grenseverdiene ved flere flyplasser, blant annet Evenes.

Lokalbefolkningen i Evenes har lenge vært bekymret og lurt på om det er farlig å spise fisk fra sjøen og vassdragene rundt flyplassen.

Forsker leter etter PFOS ved Evenes

På oppdrag fra Avinor leter forskerne etter miljøgifter i havet ved Evenes lufthavn.

Foto: NRK

– Ingen grunn til bekymring

Men de foreløpige undersøkelsene ser lovende ut, forteller forsker Halvar Kaasa i Sweco Norge.

– Avinor har vært interessert i finne ut av dette og har bedt oss om å undersøke. Det har vi gjort ved norske flyplasser i hele Norge, men omtrent ingen steder har hatt høyere nivå enn det som er standarden, sier han.

Halvar Kaasa

– Ingen grunn til bekymring, sier forsker Halvar Kaase.

Foto: NRK

Ved Evenes tar forskerne prøver av både fisk og krepsdyr for å sjekke om de er forurenset av PFOS.

Etter å ha skjært i fisken de fanget ved Evenes, er konklusjonen klar.

– Vi har ingen grunn til å være redd for at dette har fått store konsekvenser for menneskene som spiser fisken herfra, sier Kaasa.

Undersøkelsene fortsetter

I dag er all bruk av PFOS stanset. Men undersøkelsene fortsetter.

– De resultatene som foreligger så langt, tilsier ikke at vi skal være bekymret. Heller ikke Mattilsynet mener at det er grunn til bekymring, sier lufthavnsjef Bergstedt ved Evenes.

– Stygge miljøgifter

Den konklusjonen er Naturvernforbundet bare delvis enig i.

– Rapporter fra de to siste årene viser at mange av de norske flyplassene er svært sterkt forurenset med disse miljøgiftene, over alle risikogrenser, sier fagrådgiver Per-Erik Schulze.

Han har hovedansvar for miljøgifter og lokal forurensning i Naturvernforbundet.

– Jeg har jobbet kontinuerlig med dette i flere år. PFOS er stygge miljøgifter som har høy prioritet hos oss, sier han.

Schulze følger nøye med på Avinor gjør i denne saken, spesielt fordi mange av flyplassene ligger svært nære viktige våtmarksområder og elvedeltaer.

– Det er ingen akutt risiko for mennesker, men vi vet likevel at disse miljøgiftene går inn næringskjeden og lager problemer for både fugl og større fisk. De kan gi utslag som hormonforstyrrelser, reproduksjonsskader, svekket immunforsvar og kreft.