Hopp til innhold

Audun (6) stjal showet

Det tar på å vente en hel dag på dronningen. Men endelig kunne Audun Moxness (6) slippe løs all den innestengte energien og gleden..

Kongeparet på Helgeland

DRONNING-GLEDE: Spontan glede over å endelig møte dronningen. Audun Moxness (6) fra Lovund.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

For da kongeparet ankom den nye barnehagen på Lovund ble seksåringen så glad at han helt spontant rocket og danset for kongeparet og alle pressefotografene.

Kongeparet på Helgeland

KONGEPORTRETTER: Kongen og dronningen virket fornøyd med portrettene barna hadde laget.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

- Er det meg, utbrøt dronning Sonja da hun og kongen fikk overrakt hvert sitt portrett, malt av ungene i barnehagen.

Men dronningen klarte ikke å holde lenge på oppmerksomheten før både Audun og kompisene måtte danse enda litt mer for kongeparet.

Kongebesøket på Helgeland

Helga Olaisen og Signe Edvardsen jadde kledd seg godt da de skulle møte kongeparet.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Ho Torill

I motsetning til mange andre norske øysamfunn, går Lovund-samfunnet den riktige veien både når det gjelder arbeidsliv og folketall. Ikke bare lundefugl, men stadig flere mennesker finner veien til denne øya i havgapet.

Kongebesøket på Helgeland

I SIN FINESTE STAS: Lurøy-ordfører Carl-Einar Isachsen jr (Sp) i nordlandsbunad.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Og nettopp øyas muligheter og særegenheter kom dronningen inn på i sin tale til Lovund-folket. I talen fortalte hun også om sitt første besøk på Lovund. Turfølget hennes hadde leid en sjark, og skipperen lurte på om de ikke trengte en guide på øya.

- Da vi kom til øya så vi ingen guide, men etter en stund stakk en skikkelse fram fra en plankehaug. Det var ho Torill, som hadde forvisset seg om at det virkelig var en dronning i følget og ikke bare en spøk.

Tirsdag ettermiddag møtte dronning og guide hverandre igjen, og Torill Olaisen fikk en god klem av dronningen.

Kongebesøket på Helgeland

Det er mange nasjonaliteter på Lovund, som teller 400 mennesker. Her er svenske Lindakatrina Matsdotter Johnsen med datteren Iselin Vibeke (1,5) på armen. T.h. Anne-Katrine Meland fra Lovund.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Magisk natur

Dronningen kom også inn på naturen på Helgeland.

- Det er noe magisk og uvirkelig over landskapet her på Helgelandskysten. Det er både vakkert og dramatisk på samme tid, med et mylder av øyer og med majestetiske fjell som stiger rett opp av havet. Jeg blir like fascinert av skjønnheten hver gang.

Kongeparet på Helgeland

- Å komme hit til Lovund er en helt spesiell opplevelse, sa dronning Sonja i sin tale.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Og dronningen har gjort sitt for å sette Helgelandskysten på kartet.

- I forbindelse med flere statsbesøk i utlandet, har jeg de siste årene hatt gleden av å få vise fram en lysbildeserie med mine egne bilder fra norsk natur. Det er ingen hemmelighet at noen av bildene er nettopp fra dette distriktet. Fjellene på Lovund og Træna er det mange som har sett.

Kongebesøket på Helgeland

15 grader og lettskyet vær første del av dagen. Etterhvert tittet solen fram.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Etter barnehagebesøket med korsang og tale fra ordføreren, plantet kong Harald et tre, som ungene i barnehagen lovte å ta godt vare på.

Kongeparet på Helgeland

Mange var møtt opp for å se kongeparet.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Skapnordlending

Etterpå fikk kongeparet omvisning på Kystkultursenteret før en kort pressekonferanse. Og her kom dronningen med en aldri så liten avsløring: På spørsmål fra NRK ble dronningen spurt om hun var skapnordlending?

Kongeparet på Helgeland

SPENTE: Blomsterbarna Frida Olsen og Johannes Martinussen.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

- Ja svært gjerne, svarte hun med et stort smil om munnen.

Ville helst vært her privat

På spørsmål om hun heller ville ha opplevd øyene på Helgelandskysten uten pressen i hælene, svarte hun ja - med ettertrykk.

- Men det er veldig hyggelig at dere er med og setter søkelyset på alt som skjer her ute og formidler hva som foregår på de mange gode stedene. Det fortjener de som bor her, legger hun til.

Kongeparet på Helgeland

Dronning Sonja tok seg god tid for å hilse på blomsterbarna.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Kongetur med "Harald V"

Etter besøket på Lovund fortsatte turen til Lurøy. Her fikk kongeparet anledning til å reise med redningsskøyta "Harald V", noe kongen syntes var spesielt hyggelig. Det var første gang han var om bord i skøyta som bærer hans navn.

Redningsskøyta ble for øvrig døpt av hans svigerdatter Mette-Marit i den perioden kongen selv var syk og ikke kunne ta offisielle oppdrag.

På Lurøy var det et helt fuglefjell av mennesker som ønsket kongeparet velkommen i nydelig solskinnsvær. Her sto kirkekonsert og besøk hos Kystlaget på programmet før kveldens middag på det lokale matstedet Torshavn. På menyen sto kamskjell og steinbitkaker og flere former for røykt og gravet reinkjøtt.