Hopp til innhold

Arnfinn ble tilkjent 76 millioner kroner – nå anker staten

– Jeg hadde forventet at de ville legge ned stridsøksen nå, sier daglig leder av Norsk Havbrukssenter, Arnfinn Torgnes.

Arnfinn Torgnes

SKUFFET: Arnfinn Torgnes og Norsk Havbrukssenter vant mot staten i tingretten i november, og ble tilkjent en erstatning på 76,2 millioner kroner. Nå har staten valgt å anke dommen til lagmannsretten. – Jeg er veldig skuffet over dette, sier han til NRK.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

I forrige uke kom dommen fra Oslo tingrett som gav oppdrettsselskapet Norsk Havbrukssenter i Brønnøy fullt medhold.

Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

12. november ble oppdrettsselskapet tilkjent 76,2 millioner kroner i erstatning fra staten fordi selskapet ikke fikk en laksekonsesjon i 2009.

Nå anker staten dommen til lagmannsretten, skriver BAnett.

– Etter en totalvurdering og på bakgrunn av et klart råd fra Regjeringsadvokatens mener jeg det er riktig at dommen ankes slik at lagmannsretten kan vurdere saken, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker til NRK.

Flere runder i retten

Norsk Havbrukssenter har kjempet mot staten i rettssystemet i fire år.

I 2009 lyste staten ut 65 laksekonsesjoner. Nordland fikk flest konsesjoner, men bransjen mente tildelingskriteriene var uklare. Fiskeridepartementet ga derfor i 2010 Nordland to ekstra konsesjoner, som gikk til selskapene Lofoten Sjøprodukter og Gildeskål Forskningsstasjon.

Norsk Havbrukssenter ble forbigått, og mente de hadde like mye rett til ekstra konsesjoner som de to andre selskapene. Saken endte i retten, hvor Norsk Havbrukssenter fikk medhold i Oslo tingrett i mars 2013 i at vedtaket fra 2010 var ugyldig.

Basert på dommen gikk Norsk Havbrukssenter til sak mot staten, og krevde 80 millioner kroner i erstatning for tap selskapet mente å ha hatt fordi de ikke fikk konsesjonen.

– Skuffet

Norsk Havbrukssenter

NY RETTSRUNDE: Norsk Havbrukssenter på Toft i Brønnøy. De to gule merdene til venstre i bildet er såkalte lukkede merder.

Foto: Ole-Christian Olsen

– Jeg er veldig skuffet over dette. Jeg hadde forventet at de ville legge ned stridsøksen nå, sier daglig leder av Norsk Havbrukssenter, Arnfinn Torgnes til NRK.

Han innrømmer at det vil bli tungt å gå inn i flere runder i retten.

– Jeg hadde håpet å slippe det, men nå må vi kjempe videre. Vi vil ikke gi oss.

Torgnes mener de har en god sak og at de kan få medhold, også i lagmannsretten.

– Det er ingen tilfeldighet at vi vant i tingretten. Jeg tror vi har en sterk sak, som er reell å få medhold i, sier Torgnes.