Hopp til innhold

Åpner gamle vaksinesaker etter at MS-syke Torbjørn vant i Høyesterett

– Nå skal vi ha en gjennomgang av saker vi har avslått som omhandler MMR-vaksiner, for å se om dommen får konsekvenser for disse, sier direktør.

Torbjørn (23) mener han fikk MS av vaksine

For to år siden besøkte NRK Torbjørn Kiil Karlsen i Vesterålen. Da var han fortsatt i jobb. I dag er han ufør.

MS-syke Torbjørn Kiil Karlsen fra Vesterålen fikk nylig medhold i Høyesterett i at han kan ha fått nervesykdommen som følge av en MMR-vaksine han fikk som 12-åring. Nå kan flere ha krav på erstatning.

– Dommen i Høyesterett innebærer blant annet en tydeliggjøring av hvordan man skal forstå hva som ligger i at en sykdom eller skade «kan være en følge av vaksine», sier direktør i Pasientskadeerstatning (NPE), Rolf Gunnar Jørstad.

Vil se på gamle saker

Direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk pasientskadeerstatning

– Nå skal vi gå gjennom saker vi har avslått, sier Rolf Gunnar Jørstad i NPE.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Jørstad sier de har gått gjennom interne rutiner for behandling av vaksinesaker, og at gjennomgangen viser at det i hovedsak ikke er noe avvik mellom tilnærmingen til Høyesterett og NPEs grunnlag for behandling av sakene.

– Nå skal vi gå gjennom saker vi har avslått og som omhandler MMR-vaksine, for å se om dommen får konsekvenser for disse sakene. Vi vil også gå gjennom andre vaksinesaker der erstatningssøkeren mener å ha fått MS etter vaksine, sier Jørstad.

I fremtiden vil den medisinske utredningen av vaksinesakene bygge på prinsippene Høyesterett har lagt til grunn gjennom dommen i Kiil Karlsen-saken, opplyser NPE.

I dag er Torbjørn ufør

Får bremsemedisin på sykehuset på Stokmarknes

Torbjørn Kiil Karlsen er en ung MS-pasient og får derfor bremsemedisin på sykehuset hver måned.

Foto: Stein Inge Pedersen

Veien har vært lang for Torbjørn Kiil Karlsen (25) fra Andøya frem til seier mot Pasientskadenemnda. Tidligere har han fått medhold i tingretten og lagmannsretten, men dommene har blitt anket videre.

Det hele begynte da andøyværingen som 12-åring skulle vaksineres mot kusma, meslinger og røde hunder. MMR-vaksinen gis til 90 prosent av norske barn, men for Karlsen gikk det galt. Fra å ha vært en frisk og vital gutt, ble han svært svekket.

– Forandringen skjedde over natta, har moren hans tidligere fortalt NRK.

Den unge gutten fikk smerter i korsryggen og kjente ilinger i armer og ben. Han begynte å se dobbelt og slite med å gå. Etter kort tid endte han på sykehuset i Bodø.

Der fant legene ut at gutten mest sannsynlig led av den alvorlige nevrologiske sykdommen MS. I dag er han ufør.

Vil utbetale erstatning så fort som mulig

Torbjørn Kiil Karlsen

Karlsen har fått medhold fra Høyesterett i at det var MMR-vaksinen han fikk som 12-åring som ga han nervesykdommen MS.

Foto: Kari Skeie

I dommen presiserer Høyesterett hva som ligger i at en sykdom eller skade "kan være en følge av vaksine".

– Når det gjelder saken til Kiil Karlsen, vil vi prioritere å få fastsatt og utbetalt erstatningen så raskt som mulig. Vi har tatt kontakt med advokaten hans, slik at vi allerede er i gang med arbeidet, avslutter direktør Rolf Gunnar Jørstad til NRK.