SV-frieri til industrien

– Industrien er en del av løsningen på det klima-problemet som vi plikter å få orden på, sa Inga Marte Thorkildsen under en TV-debatt på Herøya i Porsgrunn onsdag.

Inga Marte Thorkildsen

SVs Inga Marte Thorkildsen og Norsk Industris Stein Lier Hansen er enige om at det må settes inn rikelig med oljepenger i et klimatiltaksfond for å redde forurensende norsk industri.

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Etter en sjarmoffensiv i flere Grenlands-bedrifter som har store CO2-utslipp, presenterte SVs sannsynlige nestleder og miljøvernminister den plattformen hun vil satse på for å redde norsk industri: Det må brukes mye oljepenger til å gi landbasert industri rammevilkår som gjør at den vil satse i Norge.

Dermed varslet hun også en konfrontasjon med regjeringspartner Arbeiderpartiet, som ikke vil bruke så mye oljepenger på innenlandsk industri.

Sparer klimaet med vannkraft

Thorkildsen fulgte opp et utspill fra Norsk Hydros konsernsjef, Svein Richard Brantzæg. Han tok utgangspunktet i et regnestykke med en aluminiumsproduksjon på en million tonn.

– Hvis vi lager dette aluminiumet i Norge ved hjelp av vannkraft, så sparer vi klimaet for 15 millioner tonn CO2 sammenlignet med om aluminiumet skulle vært laget ved hjelp av kullkraft i India eller China, sa han.

– Spørsmålet er ikke industri eller klima. Det er gammeldags tenkning. Ved å videreutvikle vår industri her i landet, så er det faktisk også god klimapolitikk globalt, sa Hydro-sjefen.

Støtter klimatiltaksfjond

Brantzæg fikk støtte av direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri.

– Det går an å kombinere en god klimapolitikk med en god industripolitikk. Men da må industrien få rammebetingelser som gjør at den kan konkurrere internasjonalt, sa han, og støttet Thorkildsens innspill om at Norge i likhet med mange andre land må få et klimatiltaksfond.

– Dette vil gjøre det mulig raskere å kunne investere i moderne teknologi som gir renere produksjon og konkurransedyktige bedrifter, sa han.

Må ha rammebetingelser for industrien

– Det viktigste vi forventer av klimameldingen er at vi omsider kan få etablert noen rammebetingelser for industrien. Denne regjeringen har ikke klart å lage en enhetlig energi-, klima- og miljø-politikk, tordnet Bellonas Frederic Hauge.

Han mener oljesektoren nå først og fremst må bidra til CO2-kutt, både i egen industri, og i den landbaserte industrien i Norge.

Kritiserte sine egne


Stein Lier Hansen, som tidligere har vært statssekretær i Arbeiderpartiet, kritiserte deler av partiet og forvaltningen som har gamblet på at det skal bli en global kvotehandelsavtale.

– Det eneste som virker inntil vi får til en slik avtale er fond, sa sjefen for Norsk Industri.