Normal

Anmeldte mann for voldtekt: – Nå ser jeg endelig et lys i enden av tunnelen

Mandag tok statsadvokaten i Nordland ut tiltale mot en mann i 30-årene, som skal ha voldtatt flere jenter. – Jeg føler jeg endelig er tatt på alvor, sier kvinnen, som anmeldte mannen for snart fire år siden.

Én av jentene som skal ha blitt utsatt for voldtekt - sier hun endelig føler at hun er tatt på alvor - etter at en frilansfotograf i går ble tiltalt for fem voldtekter.

FIKK STØTTE: – Støtten har vært uvurderlig. Jeg tror ikke jeg hadde klart det uten de rundt meg, sier den fornærmede kvinnen. Her sammen med sin samboer.

En mannlig frilansfotograf i 30-årene ble mandag tiltalt for fem voldtekter, blant annet mot en mindreårig jente.

En av de fornærmede er en kvinne som anmeldte mannen for snart fire år siden. Hun er svært lettet etter at tiltalebeslutningen ble kjent i går.

– Man føler seg endelig trodd. Jeg tror ikke det er noen ord som kan beskrive den følelsen. Jeg lo og skrek om hverandre, fordi jeg ikke helt visste hvordan jeg skulle reagere. Nå ser jeg endelig et lys i enden av tunnelen, sier kvinnen, som var tenåring da anmeldelsen ble levert.

Jeg unner ingen det jeg har vært igjennom.

For henne har ventetiden vært både lang og tung.

– Man har vært nødt til å sette ting på vent, og det går ut over alt fra jobb til familie og skole. Jeg unner ingen det jeg har vært igjennom.

– Hvor viktig har støtten fra de rundt deg vært?

– Støtten har vært uvurderlig. Jeg tror ikke jeg hadde klart dette uten de rundt meg. Nå vet jeg at det bare er å holde ut litt til, før man kan begynne å glemme og prøve legge dette bak seg.

– Jeg håper at rettsaken starter snart, og at tiden fram til da går fort, legger hun til.

Ber andre melde seg

Statsadvokat Thor Erik Høiskar har tatt ut tiltale mot mannen.

Statsadvokat Thor Erik Høiskar bekreftet overfor NRK i går at mannen hadde fått forkynt tiltalen mandag formiddag.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Av de fem jentene, var den yngste under 16 år da overgrepet skal ha skjedd, og statsadvokat Thor Erik Høiskar mener å kunne bevise at flere av jentene var bevisstløse da mannen voldtok dem.

I tillegg til overgrep er mannen også tiltalt for besittelse av 2.800 bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot barn helt ned i tre-fire-årsalderen.

Politiet har heller ikke klart å identifisere alle de avkledde jentene på bildene som dukket opp under etterforskningen.

Kristin Fagerheim Hammervik er bistandsadvokat for fire av de fornærmede kvinnene i saken.

Hun oppfordrer andre som har hatt lignende opplevelser om å kontakte politiet.

– Det materialet som er beslaglagt tyder jo på at det er andre som også er involvert, og som vi ikke har identiteten på. Derfor oppfordrer vi innstendig folk som har erfaringer som ligner på dette om å ta kontakt.

– Hvorfor er det viktig?

– For det første er det en del bildemateriale som viser at det har vært andre personer involvert, men også for å få kartlagt hele omfanget og få pådømt alt under ett. Det er selvfølgelig av stor betydning, sier Hammervik.

Kritisk til politiet

Den siktede frilansfotografen i 30-årene ble pågrepet og varetektsfengslet i februar 2013. Det ble da tatt beslag i mannens harddisker, foto- og datautstyr.

I løpet av årene den fornærmede kvinnen ventet på at politiet skulle avslutte etterforskningen, har hun møtt på den antatte gjerningsmannen flere ganger.

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik representerer fire av de fornærmede kvinnene.

Foto: Ola Helness / NRK

– Jeg risikerte å møte på ham på butikken eller lignende, sier hun.

Hun har derfor flyttet bort, og har heller ingen planer om å flytte tilbake til stedet hun kommer fra.

– Nå må jeg bare prøve å leve så normalt som mulig inntil rettsaken kommer opp. Jeg skal prøve å forberede meg mentalt så godt jeg kan fram til da.

– Hva tenker du om tiden politiet har brukt?

– Jeg er glad for at politiet har gjort det de skal, men jeg reagerer sterkt på tiden som har blitt brukt. Man får følelsen av å ikke bli trodd, når ting tar så lang tid.

– Ikke bare for min egen del, men også for de rundt meg. Og for de andre involverte, ikke minst, legger hun til.

Også kvinnens bistandsadvokat, Kristin Fagerheim Hammervik, mener etterforskningen har tatt for lang tid.

– Det er vanskelig å kritisere politiet for hele perioden, fordi jeg synes de har jobbet godt det siste halvannet året. Da har også omfanget av saken økt, og det er naturlig at det tar tid.

– Men det første halvannet året er under en hver kritikk. Da gjorde politiet absolutt ingenting, og det ble oppnevnt bistandsadvokat altfor sent, legger hun til.

Beklager

Geir Ove Heir, politimester i Salten

BEKLAGER VENTETIDEN: Politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt beklager tiden det har tatt.

– Dette har vært en komplisert sak. Etterforskning har gått over mange år, og vi har måttet jobbe bakover i tid. Det har ført til at det har dratt ut i tid, og det er noe vi beklager.

– Samtidig har politidistriktet hatt en del andre tunge saker de to-tre siste årene med flere overfallsvoldtekter, som har krevd kapasitet på etterforskningssiden, fortsetter han.

Han ser at den lange tiden kan ha vært svært belastende for de involverte.

– Og det er noe vi synes er uheldig og sterkt beklagelig, avslutter han.

Ser fram mot rettssaken

For den fornærmede kvinnen er det en tøff tid som venter fram til saken trolig kommer opp for Salten tingrett over nyttår.

– Julen er en tid for familie der man skal kose seg. I år vil jeg bare ha den overstått, slik at rettssaken kan starte, avslutter hun.

Anmeldte mann for voldtekt – i to år har saken støvet ned hos politiet

LIVET SATT PÅ VENT: I denne TV-saken forteller kvinnen om ventetiden. Saken er fra februar 2013.