Hopp til innhold

Amerikansk turistekspert: – Norge bør ta en pause fra turismen før alt er ødelagt

Dersom reiselivseksperten Chris Doyle var statsminister ville han ha fått med seg det norske folket på en timeout for å bevare den rene naturen og unngå overbefolkning.

Søppel i Lofoten

Slik så det ut enkelte steder i Lofoten gjennom sommeren. Mangel på tilrettelegging for den voldsomme turist-boomen gjorde at søppel fløt rundt omkring.

Foto: Kristian Breivik

Turistmarkedet endrer seg stadig, men foreløpig er Norge langt unna masseturisme over hele landet.

Chris Doyle

Den amerikanske turisteksperten, Chris Doyle, har Europa som arbeidsområde.

Foto: Halvor Farsund Storvik / NRK

Nettopp derfor er tiden inne til å ta en aldri så liten pause, mener Chris Doyle i Adventure Travel Trade Association, en organisasjon for opplevelsesturisme med mer enn 1000 medlemmer i 100 land verden over.

– Om jeg var statsminister, ville jeg få alle mine innbyggere til å akseptere en pause på noen år mens vi bestemmer oss for hva vi vil med turismen, sier Doyle.

Han tror det vil medføre litt dårligere inntjening på kort sikt, men resultatet blir en bærekraftig turistnæring, ifølge Doyle.

Hvilke turister vil vi ha?

«Selfieturisten» er kommet for å bli, og Norge figurerer i mange ti-på-topp-lister.

Alle de reisende som ønsker å oppleve noe unikt og særegent kommer til Norge. Derfor er det viktig å være i forkant, mener Doyle.

– Turistene som kommer med cruisebåter og selskap legger bare igjen mellom fem og sytten øre av hver brukte krone lokalt. Det må da være bedre å ha færre reisende, med lenger opphold som legger igjen mer, spør Doyle retorisk.

Han mener vi må kunne ha en diskusjon på «hva som er nok» med tanke på antall turister.

– Virkeligheten er slik at vi regner med at det kommer en milliard flere reisende mennesker på denne kloden i løpet av de neste ti årene, sier Doyle.

I 2030 vil verden måtte tåle belastningen av 1,8 milliarder turister, ifølge prognoser fra World Tourism Organization, skriver Forskning.no.

Vil ikke ha timeout

Reiselivskonsulent Bård Jervan i Mimir, er ikke enig i at en timeout er veien å gå for norsk reiseliv.

– Nå kommer vel ikke hele den milliarden med reisende å lande i Norge, men det blir en fortsatt vekst og individuell naturbasert turisme som det må tilrettelegges for, sier Jervan.

Han var med på å utforme Lofotens masterplan for reiseliv for ti år siden, og sier at det allerede da var mye snakk om å spre turistene mer gjennom året.

– Vi er i ei brytningstid. I mange år har vi hatt som en ambisjon å få flere turister til Norge, og vi har jobbet for å gjøre oss mer attraktive.

Når det nå kommer flere turister hit, er det en del steder veksten går så raskt at de ikke rekker å tilrettelegge. Han peker på Lofoten som et godt eksempel.

– Det er litt norsk å vente med å gjøre noe med problemene til de kommer, og derfor kommer vi litt på hælen i en periode. Jeg tror det kommer et stort skippertak nå, men vi kunne godt ha startet tidligere.