Hopp til innhold

Aldri bosatt flyktninger før: – Må være laget av stein hvis man ikke klarer å engasjere seg

Kommuner som ikke har bosatt flyktninger før ønsker å ta tak som følger av flyktningekatastrofen. Her kan du se hvor mange flyktninger din kommune vil bosette i år.

Nordland - så mange flyktninger vil kommunene ha

I fjor bosatte Nordland seks av ti flyktninger som de ble oppfordret å bosette. Hvis kommunene følger opp de foreløpige vedtakene, vil ni av ti bosettes i år.

Vil bidra

På Træna har de ikke bosatt flyktninger før på denne måten. Nå skal det behandles i kommunestyret til høsten, og stemningen er for at man ønsker å hjelpe til.

Per Pedersen

Ordfører i Træna kommune, Per Pedersen.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Vi har aldri sagt nei til flyktninger. Det har blitt diskutert før, men vi ser jo den humanitære katastrofen som foregår i Syria nå. Man må være laget av stein hvis man ikke klarer å engasjere seg i det som foregår der, sier ordfører Per Pedersen.

Trenger mer statlig støtte

Han er likevel klar på at staten må sette kommunene i bedre stand til å ta imot flyktningene.

– Generelt sett er det for lite statlig støtte. Det burde vært mer enn det er nå, forklarer han.

På Lurøy har de bestemt seg for å ikke bosette flyktninger i år, til tross for at de har blitt anmodet over tid å gjøre det. Likevel har de satt i gang et arbeid for å se på muligheten til å bosette flyktninger.

– Vi har ingen erfaring med dette fra tidligere, derfor er vi veldig opptatt av at vi kan legge godt til rette på forhånd. Men Syria-krisen har nok bidratt til å sette fart i saken, sier rådmann i Lurøy kommune, Karl-Anton Swensen.

Stor omveltning

Også i Grane har de omtrent ingen er faring med å bosette flyktninger. I år ble kommunen forespurt å bosette 15, men har vedtatt å bosette 20.

Bjørn Ivar Lamo, Grane AP

Ordfører i Grane kommune, Bjørn Ivar Lamo.

Foto: Lars.Petter Kalkenberg

– Det er en stor omveltning for en kommune som ikke har gjort dette før. Flyktningekonsulenter, barnehage, skole og helse. Det er ting som må ligge til rette. Hos oss ligger det til rette fordi vi har det godt utbygd fra før, sier ordører i Grane Kommune, Bjørn Ivar Lamo.

Han mener de økonomiske betingelsene er rimelig bra, og at det er vesentlig for en kommune at staten bidrar til å sikre økonomien.

– Det gjør beslutningen ganske mye enklere. Hvis man hadde fått store utgifter, hadde det vært store utfordringer å bosette flyktninger.

Hvert år anmoder Integrerings- og mangfoldsdirektoratet norske kommuner om å bosette et visst antall flyktninger som får oppholdstillatelse i Norge. Anmodningen baseres på et beregnet behov som fastsettes av Nasjonalt utvalg for mottak og bosetting.