NRK Meny
Normal

Advarer Barack Obama mot norsk laks

Styreleder for North Atlantic Salmon Fund, islendingen Orri Vigfusson, advarer USAs president Barack Obama mot norsk laks.

Barack Obama i Air Force One

- IKKE SPIS NORSK LAKS: Islendinger advarer Barack Obama mot å spise norsk laks.

Foto: AP Photo/Susan Walsh

Vigfusson har sendt et brev til den amerikanske ambassadøren i Norge, Barry B. White, i forkant av Obamas møte med statsminister Jens Stoltenberg (Ap), skriver Dagens Næringsliv.

Brev til Stoltenberg

I brevet skriver Vigfusson at Stoltenberg har blitt oppfordret til å ta opp spørsmålet om markedsadgang for oppdrettslaks i det amerikanske markedet med Obama.
«Hvis Stoltenberg tillates å få det som han vil, vil norske myndigheter bruke dette til å øke den ødeleggende oppdrettsaktiviteten», skriver Vigfusson.

Lakselus

Han legger til at den økte oppdrettsvirksomheten fører til oppblomstring av lakselus som må fjernes med kjemikalier som kan være farlige for folk som spiser laksen.
Vigfusson har i flere år samlet inn penger for å redde villaksen, og han har blant annet bidratt til å betale kilenotfiskere som lar være å fiske laks i Trøndelag.

Truer med global advarsel

En rødmerking av norsk oppdrettslaks i WWFs sjømatguide kan få dramatiske konsekvenser, advarer organisasjonen i et brev til fiskeriministeren.

Oppdretterne og Mattilsynet har ikke klart å snu den negative utviklingen for lakselus på landsbasis. Novembertallene viser at det fortsatt er økning i konsentrasjonen av lus. Tirsdag bestemte fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen seg for å sette bremsene på og utsette planen om økt konsentrasjon av laks i oppdrettsmerdene.

WWF Norge er positiv til fiskeriministerens beslutning, men organisasjonens leder, Rasmus Hansson, sier til NTB at det må mer til for å løse lakselusproblemene. Han truer med internasjonal rødlisting av norsk oppdrettslaks dersom ikke nok gjøres.

Ifølge den løpende overvåkingen av lakselus som blir gjort langs kysten er det store problemer med lakselus langs hele kysten, med unntak av Troms og Finnmark. Aller verst er det i Nord-Trøndelag.

30 land

Hvert år utarbeider WWF en guide for fisk og skalldyr. Den skal gi forbrukere over hele verden hjelp til å velge produkter som er blitt til med bærekraftige metoder. Ved å bruke fargekodene grønt, gult eller rødt, angis det om produksjonen har påført naturen skader eller ikke.

For 2009 fikk norsk oppdrettslaks fargekoden gul av WWF. Nå advarer organisasjonen med at neste års merking ligger an til å havne på rødt på grunn av miljøsituasjonen langs kysten.

– WWF Norges evaluering av oppdrettslaks fra Norge blir brukt av WWFs sjømatguider i nærmere 30 land, blant annet i store markeder for norsk laks. Konsekvensene av at oppdrettslaks blir plassert på rødt kan bli store og vil føre til at WWF i Europa, USA og Asia fraråder det internasjonale markedet å kjøpe norsk laks, skriver Rasmus Hansson i et brev til fiskeriministeren.

Reagerer

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) liker dårlig at fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) vil utsette avgjørelsen om økt tetthet av laks og ørret i oppdrettsanleggene. Planen var en økning av biomassen på 5 prosent i 2010. Dette har fiskeriministeren nå valgt å utsette. Årsaken er det omfattende lakselusproblemet langs kysten.

Administrerende direktør Geir Andreassen i FHL sier at han har mottatt sterke reaksjoner fra mange oppdrettsbedrifter på avgjørelsen. Særlig i Nord-Norge er reaksjonene sterke, fordi lakselus, ifølge FHL, verken er noe problem i Troms eller i Finnmark.

Han sier at fiskeriministerens avgjørelse gir svekket forutsigbarhet for næringen.