Hopp til innhold

Advarer mot useriøse utleiere

Forbrukerrådet advarer nå mot mange useriøse utleiere.

Osebakken studentboliger
Foto: Nils Martin Brandvik / NRK

Ifølge rådet har to av ti utleiere ulovlige eller ingen skriftlig kontrakt.

Det kan fort bli en dyrekjøpt erfaring for leietakerne, sier leder Magne Berntsen i Forbrukerrådet i Nordland.

- Hovedsaken for de som skal ut på leiemarkedet på nytt igjen er at de sikrer seg skriftllige og gode leiekontrakter. Man kan hente slike kontrakter på nettet eller skaffe de på andre måter, sier Berntsen.

Mange henvendelser

På forbrukrådets kontorer i Bodø strømmer telefonene på fra studenter og elever på boligjakt. Leder Magne Berntsen må konstatere at så mange som to av ti har for dårlige eller mangler en skriftlig leiekontrakt.

Han advarer sterkt mot å leie leiligheter usett og skrive under på kontrakter som ikke kan sies opp før leieperioden er over;

Er du fortsatt uten bolig ei knapp uker før skolestart, begynner det å haste.

- For det første bør man forsøke å se leiligheten eller hybelen først. det er kanskje ikke så enkelt om man bor i Nord Norge og skal studere i Oslo eller Bergen, men da kan man få noen til å se den for seg, om ike annet.

Kontrakten er viktig

- Og så er det viktig at kontrakten som inngås skal være oppsigelig, for det er veldig mange som bommer på å skrive ett- eller toårskontrakter og så kan man ike bli løst fra kontrakten og blir kanskje nødt til å betale unødvendig i et halvt eller ett år, sier Berntsen.

For både ved ved høgskolene i Bodø og Narvik er allerede alle studentboligene utleid, dermed må du nå ut på det private markedet. I Bodø er 430 studentboliger revet bort, men det finnes fortsatt muligheter, sier Kjell Pedersen i Studentsamskipnaden.

- Ute i markedet er det mange ulike typer utleiere, fra de mest seriøse til de som opptrer mer spekulativt.

- Mitt råd til de som skal ut å leie seg bolig er at de bør være veldig oppmeksom på hva de går inn i før de går inn i et leieforhold, sier Pedersen.