Hopp til innhold

Advarer mot å samle rusmisbrukere

Svært uheldig at mange rus-misbrukere bor vegg i vegg på Mørkved i Bodø. Talsmann for rusmisbrukerne, Carl Eliassen, slår alarm og ber kommunen gjøre noe.

Drap på Mørkved i Bodø

BELASTET BO-OMRÅDE: De fleste kommunale boliger finnes i Mørkved-området. Nå krever rusmisbrukernes talsmann at kommunen kjøper opp leiligheter andre steder i byen. - Det er ikke sant at like barn leker best, sier Carl Eliassen.

Foto: Ola Helness / NRK

I løpet av de siste seks årene er det begått fire drap i Bodø, og tre av dem har skjedd i bydelen Mørkved.

Like barn leker ikke best

Carl Eliassen er leder i Marborg Salten, som er en organisasjon for rusmisbrukere. Han synes det som har skjedd er tragisk og advarer mot det han kaller gettoer på Mørkved:

– Det er noe vi har prata om lenge at den konsentrasjonen av aktive og tidligere rusmisbrukere ute på Mørkved ikke er bra. Det er ikke sant at like barn leker best. Det har vi sagt til kommunen flere ganger uten å få gjennomslag for det, sier Carl Eliassen.

Mangler oversikt

Lillian Fritzon, leder tildelingskontoret, Bodø kommune

Lillian Fritzon, leder tildelingskontoret, Bodø kommune

Foto: Barbro Andersen / NRK

Også i Bodø kommune er de opptatt av et best mulig bomiljø for rusmisbrukerne, sier lederen for tildelingskontoret, Lillian Fritzon. Men hun har ingen oversikt som viser hvor mange av dem som bor vegg i vegg:

– Vi har ikke noen oversikt over hvor ulike typer vanskeligstilte blir plassert, sier Fritsson.

Flest leiligheter på Mørkved

Tilsammen har Bodø 800 kommunale boliger. Av dem er 450 omsorgsboliger og 350 gjennomgangsboliger. Og Fritzon bekrefter at mange av dem ligger på Mørkved:

– De aller fleste boliger kommunen disponerer er i Hunstad-Mørkved-området. Derfor blir det til at mange av de boligene vi tildeler er i det området, sier Fritzon.

Må kjøpe enkeltleiligheter

Drapet i Bodø natt til i går er det tredje på Mørkved, bydelen som ligger ti kilometer øst for sentrum.

Video Drap på Mørkved, Bodø

SE VIDEO OM DET SISTE MØRKVED-DRAPET

Talsmannen for rusmisbrukerne mener det siste drapet er en vekker og ber Bodø kommune gjøre noe med sin boligpolitikk overfor vanskeligstilte i byen:

– Vi har jo foreslått at de kunne kjøpe enkeltstående leiligheter i borettslag i andre deler av byen.

Mener du at Bodø kommune nå må se på nytt på sin politikk på dette området?

– Ja, det er jo synd at det må gå liv før de gjør det. Men jeg synes jo det, sier lederen i Marborg Salten, Carl Eliassen.

Også forsvareren kritisk

Tirsdag ettermiddag ble det klart at Nils Aga skal være forsvarer for mannen som er sikta etter drapet på Mørkved natt til i går.

– Klienten min er sliten etter å ha vært i avhør i flere timer. Onsdag formiddag fortsetter avhørene. Derfor vil jeg foreløpig ikke si noe om hva min klient har forklart.

Også Aga er kritisk til at mange rusmisbrukere bor nært hverandre på Mørkved:

– Det er helt klart ikke en god løsning å samle folk med rusproblemer på Mørkved, sier advokat Nils Aga til NRK.