Hopp til innhold

«Trygve» veier bare ti kilo, men er ingen veskehest

Miniatyrhesten «Trygve» er så liten at du kan ta han under armen. I USA brukes den som førerhest blinde, men eier Marion Klette fra Bodø har helt andre planer for det vesle føllet.

Miniatyrhesten «Trygve» i Bodø er så liten at du kan ta han under armen.

Matmor Marion Klette og hjerteknuseren Trygve. FOTO: Marion Klette

Mellom høye nordnorske fjell på Kanstad gård på Mulstrand utenfor Bodø står en bitte liten hest på ti kilo og 40 centimeter høy. Han er lys i luggen, lodden – og litt skeptisk. Selv om det er spennende med besøk og eple, er det tryggest å holde seg i nærheten av mamma.

Miniatyrhesten, som har fått navnet «Trygve», er bare er par uker gammel.

– Han ble født 24. mai, om natta. Jeg kom inn i stallen først fire-fem timer etter at han var født, forteller Marion Klette.

Hun har drevet med store hester i mange år. Og til tross for at minihesten ikke kan brukes som ridehest, er hun fascinert av alt den kan brukes til. Etter hvert vil hun bruke «Trygve» i jobben sin innen rus og psykiatri.

– I USA brukes de som førerhester for blinde og svaksynte istedenfor hunder. Jeg har tenkt å ta han med til sykehjem og i behandling av rusmisbrukere og barn med spesielle behov.

Fluktinnstinket avlet bort

Forskning viser at miniatyrhester har positiv effekt på mennesker som sliter. De sprer glede og livskvalitet.

Årsaken er at hestenes fluktinstinkt er avlet bort, og at de derfor er spesielt egnet til å jobbe med mennesker.

– Minihestene er veldig medgjørlige. Men det er et faremoment her også. De er så søte og snille at noen kanskje tror de kan kjøpes i gave til barn og plasseres i garasjen eller hagen. Det er en fortsatt hest, og den trenger eiere som har kompetanse og forståelse for nettopp det.

Ute på enga løper «Trygve» i full galopp. Den lille kroppen utforsker omgivelsene, får en dose morsmelk fra mamma Shadow.

Marion Klettes hester

Ute på enga løper og hopper «Trygve». Her sammen med mamma Shadow.

Foto: Marion Klette

– Jeg kjenner ei dame i Bergen som har to slike hester. Hun drar dem med overalt. De har til og med kjørt Fløibanen.

Hestene sprer mye glede, og den gleden ønsker hun å dele med andre.

– Alle som ser dem begynner å smile. Du får det godt inne i deg når du ser disse hestene. Min oppgave blir å gi dem et godt liv.