«Norges verste skole» skal rives

Alvorlige muggsoppfunn, løse vegger, knuste vinduer, snø og regn inn i klassrommene og gress som vokser i vinduskarmen. Nå er det over – elevene ved Risøyhavn får nytt skolebygg.

Ann-Brita Gregersen

Ann-Brita Gregersen betegner politikernes avgjørelse som et godt utgangspunkt.

Andøy er blant de kommunene som kommer dårligst ut når det gjelder satsing på skole.

Ble funnet store mengder sopp

Foreldre og elever har i lengre tid klaget på forholdene ved skolen, og flere har ment at situasjonen ved skolen ikke er uholdbar.

  • I fjor høst hyrte Andøy kommune inn laboratoriebedriften Molab får å undersøke om den over 40 år gamle skolen er helsefarlig. Det mest alvorlige funnet var kraftig vekst av gråråtesoppen Chaetomium i veggene i kjelleren. Det ble også funnet moderat vekst av muggsoppen aspegillus og dokumentert spredning av soppsporer i luften. Se video:
Video Risøyhamn skal legges ned

Risøyhamn skal legges ned

Det var bra at politikerne endelig tok til fornuft, sier rektor ved «Norges verste skole», Risøyhamn i Andøy. Men nå haster det å få bygget ny skole, sier rektor Ann-Brita Gregersen. Hun er selvsagt glad for at formannskapet i Andøy går inn for å bygge ny skole på Risøyhamn.

Skolebygningen har lenge vært i svært dårlig forfatning, og et nytt skolebygg er anslått til å koste 63 millioner kroner.

– Det er jeg jo selvsagt veldig glad for. Vi trenger bedre arbeidsforhold, det er ikke tvil om det, sier Gregersen til NRK.no.

– Men vi får ta det som det kommer, og stole på at fornuften seirer til slutt hos politikerne, de som bevilger, og det har det jo gjort nå til slutt.

Muggsopp ved Risøyhamn skole

MUGGSOPP: Gir ikke særlig bra inneklima.

Foto: Fra Facebooksiden Renovering av Risøyhamn skole
La ut sjokkvideo på You Tube

Det er ikke første gang NRK.no skriver om den nedslitte skolen i Nord-Norge. I november fjor startet elevene en egen Facebook-gruppe og la ut video på You Tube med skrekkbilder fra skolen.

Elevene klagde på vann som strømmer inn, lærere som må teipe igjen vinduene når det snør, sopp, råte, iskalde klasserom og dusjer uten varmt vann.

– Det iskaldt og hustrig i klasserommet vårt. Vi sitter med boblejakkene på og fryser. Pakningene under døra er ødelagte, og vinden gjør at det blafrer og bråker her inne. Da vi hadde heimkunnskap føyk snøen rett inn på mat- og helserommet. Det var så iskaldt at ikke engang brøddeigen ville heve. Da hadde lærerne allerede teipet igjen vinduene med sportsteip, fortalte tiendeklassingene Siv -Marie McDougall og Jim Simonsen ved Risøyhamn skole i november i fjor.

For tre år siden ble det tatt et krafttak på den 45 år gamle skolen. Men det var bare fasaden som ble fikset på.

To alternativer

Rådmannen hadde i sin innstilling utredet to alternativer. Rehabilitering eller nybygg av Risøyhamn skole, idrettshall og barnehage.

Hans innstilling gikk på rehabilitering, men formannskapet ønsker å utrede nybygg av Risøyhamn skole, samt rehabilitering av idrettshall og barnehage.

Et anslag på kostnader for et nytt skolebygg er 63 millioner kroner.

Prioriterer Risøyhamn

Video Mener Risøyhamn skole burde vært stengt

Mener Risøyhamn skole burde vært stengt

Det er helt åpenbart et behov for å gjøre noe med skolen. Ei rehabilitering har for mange usikkerhetsmomenter ved seg, sier ordfører Jonni Solsvik.

Han fikk formannskapet med seg i og også utrede muligheten for såkalt OPS-finansiering. Det vil si delvis privat finansiering.

Jonni Solsvik

Jonni Solsvik vil prioritere Risøyhamn skole.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

– Jeg er glad for at vi nå primært jobber for å bygge nytt, sier Solvik til NRK.

– Vi må nå bruke tiden på å få kontroll med kommunens økonomi, så vil dette være vårt fremste kommunale prosjekt de neste årene.

Må skynde seg

Men rektor Ann-Brita Gregersen håper at prosessen med å bygge ny skole ikke tar for lang tid.

– Vi trenger jo fortsatt kontakter, et nett som virker, og tette vinduer. De elevene som går her nå, skal jo også ha gode forhold å jobbe under.

Gregersen innrømmer at det har vært tøft å være ved rektor ved det mange har kalt Norges verste skole.

– Men når man har noe godt i vente, vil det alltid bli lettere å være på jobb og motivere, dette er helt klart positivt for oss og elevene, uten tvil.