Åpnet skolen før all muggsopp var fjernet

Rådmannen i Andøy innrømmer at det fortsatt kan være muggsopp på Risøyhamn skole. Neste uke stenger skolen og elevene må være hjemme mens ytterligere tiltak blir gjort.

NRK fortalte tidligere i dag om Risøyhamn skole på Andøya som i lengre tid har slitt med helseskadelig muggsopp.

I løpet av jula har kommunalt ansatte fjernet muggsoppbefengte materialer og vasket ned tilstøtende rom, og skolen ble erklært klar til bruk av helsetjenesten i kommunen.

Men tirsdag neste uke velger rådmann Kirsten Pedersen å holde elevene hjemme.

– Hovedkilden til muggsoppen er fjernet, men det gjenstår noe arbeid fortsatt. De resterende tiltakene skal bli utført neste uke. Da må vi stenge skolen, fordi det ikke er forsvarlig å ha elever der mens arbeidet pågår, sier hun til NRK.

Etter at tilakene er utført vil skolen på ny be eksperter vurdere om den er helsemessig forsvarlig.

(artikkelen fortsetter under)

Muggsopp i kjelleren ved Risøyhamn skole

Muggsopp i kjelleren ved Risøyhamn skole

Foto: MOLAB AS

Fortsatt mugg

Det er fortsatt mugg i flere rom på skolen, bekrefter prosjektleder ved tekniske tjenester i Andøy, Magnar Pedersen.

– Det som gjenstår, er videre arbeid med utskiftning av materiale som inneholder mugg i korridorer, bibliotek og under benk på skolekjøkkenet, sier han til Bladet Vesterålen.

Ble funnet store mengder sopp

Foreldre og elever har i lengre tid klaget på forholdene ved skolen, og flere har ment at situasjonen ved skolen ikke er uholdbar.

I fjor høst hyrte Andøy kommune inn laboratoriebedriften Molab får å undersøke om den over 40 år gamle skolen er helsefarlig. Det mest alvorlige funnet var kraftig vekst av gråråtesoppen Chaetomium i veggene i kjelleren. Det ble også funnet moderat vekst av muggsoppen aspegillus. Det ble også dokumentert spredning av soppsporer i luften.

(artikkelen fortsetter under)

Risøyhamn skole

FIKK NY FASADE: For fire år siden fikk Risøyhamn skole ny fasade. Men de andre tre ytterveggene ble ikke gjort noe med.

Fulgte ikke tiltak

Molab ga da beskjed til skolen om hvilke tiltak som burde gjennomføres, men disse ble aldri fulgt.

Molab foreslo å bruke ei vifte for å hindre at de helseskadelige stoffene spredte seg. Men det ble ikke gjort. Noe rådmannen i Andøy, Kirsten Pedersen beklager.

– Arbeidet som ble gjort før jul ble ikke utført fullt ut i tråd med anbefalingene. Det beklager jeg, men videre fremover skal vi følge anbefalingen fullt ut, sier hun.

Kritisk

Kai Gustavsen

Kai Gustavsen.

Foto: Privat

Norges astma- og allergiforbund er svært kritisk til det de får at foregår ved Risøyhamn skole.

– I Norge skal vi ikke ha muggsopp og råte i innemiljøet i det hele tatt. Derfor er det viktig at skolen tar det alvorlig og gjør noe med en gang, sier seniorrådgiver Kai Gustavsen.

Ba elevene vaske

Da det ble konstatert at det var store mengder mugg flere rom på skolen, ble elevene spurt om å vaske i kjelleren og rom i 1. og 2. etasje.

Det førte til store protester og skolen gikk tilbake på forslaget. Nå beklager rådmannen at forslaget i det hele tatt kom på bordet.

– Det var aldri vært mening at elevene ble engasjert, og vi beklager at det som har skjedd. Det ble heldigvis stoppet, sier Pedersen.

De elendige forholdene på skolen er blant annet kjent fra en video elevene har lagt ut på nettstedet YouTube, som viser at det vokser gress i vinduskarmen og at det høljeregner inn i klasserommene.