"Derrick" selger hytta på Hamarøy

Hamarøys mest berømte hytteeier Horst "Derrick" Tappert (85) selger feriehuset sitt på Tranøy.

Derrick

Fra serien om Derrick.

Foto: NRK

Siden starten på 90-tallet har den tyske TV-legenden feriert på hytta midt i Hamsuns rike.

Nå er det slutt. I sommer fikk hyttenabo Helge Winther på Tranøy en telefon fra Horst Tappert i München med tilbud om å overta den 90 kvadratmeter store kjendishytta i Hamarøy.

- Han fortalte at de hadde bestemt seg for å selge sitt kjære feriested, og spurte om vi var interessert i å overta. Det takket vi ja til, forteller Winther til avisen.

Paret overtok hytta 15. september, men vil ikke ut med hva de betalte for hytta og innboet.

- Det er med tungt hjerte de nå har solgt hytta, forteller Helga og Bjørn Winther til Avisa Nordland . Paret er gode venner av Horst og Ursula Tappert.

Kjente Hamsuns datter

Det var i 1990 at den tyske norgesvennen og verdensberømte tv-detektiven Horst Tappert sammen sin kone Ursula benyttet seg av et generøst tilbud fra Hamarøy kommune om gratis hyttetomt. Tilbudet kom etter at Tappert-ekteparet deltok på et Hamsun-arrangement i München. Her kom paret i kontakt med utsendingene fra Hamarøy.

- Ursula Tappert var venninne med Knut Hamsuns datter Ellinor, som bodde i Tyskland. I tillegg var ekteparet Hansun-kjennere, og uttrykte begeistring for den storslåtte nordlandsnaturen forfatteren beskriver i sine bøker, forteller Hamarøy-ordfører Rolf Steffensen til NRK Nordland.

Horst Tappert på hytta på Hamarøy

HYTTETUR: Horst Tappert er sterkt knyttet til hytta på Tranøy. Her fra 1995 da NRK Nordland besøkte TV-legenden på hytta.

Foto: NRK

Tappert-ekteparet kom til Hamarøy og så på flere hyttetomter.

- De falt pladask for tomta på Tranøy og dermed var det gjort, sier Steffensen, som beklager at Horst Tappert nå selger feriestedet.

- Men det er forståelig at de velger å selge når alderen siger på. Samtidig er det trist. De har vært flotte sommergjester på Hamarøy. De holdt alltid en lav profil, men satte stor pris på å være sammen med folk her. De fikk flere gode venner på Hamarøy, sier Steffensen.

Pugget Derrick-replikker

Sammen med sin kone har den tyske TV-legenden opp igjennom årene tilbrakt mye tid på Hamarøy. Her koblet skuespilleren av fra storbylivet og travle dager som skuespiller.

- Han satt ofte på loftet og forberedte nye episoder av "Derrick". Han var svært begeistret for naturen og likte også godt å fiske, forteller Bjørn Winther.

Kommer neppe tilbake

Horst Tappert er etterhvert blitt 85 år gammel og hans kone 87. Paret har ikke vært på Hamarøy de siste årene. Blant annet ble Ursula syk under et tidligere opphold på Tranøy, noe paret opplevde som dramatisk, spesielt med tanke på den lange avstanden til nærmeste sykehus.

- Salget skyldes både alderen og parets fysiske tilstand, sier Helge Winther til Avisa Nordland. Han tviler på at Tappert-paret noen gang vil komme tilbake til Norge.

Horst Tappert er sterkt knyttet til hytta og naturen rundt. Han har i tidligere intervjuer sagt at han har en spesiell stein på hyttetomta som han kunne tenkt seg som gravstein.

  • Vil du ha Derrick tilbake? Kommentarfelt under bildet.
Derrick

Derrick alias Horst Tappert i serien som bar hans navn.

Foto: NRK

Kultstatus i Norge

"Derrick" er den mest populære tyske kriminalserien noensinne. Fra 1974 til 1998 ble det produsert hele 281 "Derrick"-episoder. Serien ble sendt på Detektimen på NRK og ble raskt en hit. Når kjenningsmelodien ljomet ut i norske stuer på fredagskveldene og Derrick og makkeren Harry Klein startet å løse kompliserte mordgåter samlet flere generasjoner seg framfor skjermen. Her fikk seerne se en TV-detektiv som så ut som hvermansen - milevis fra amerikanske actionhelter.

Harry, fahr schon mal den Wagen vor! (Harry, kjør frem bilen!)

Derrick (Dette sitatet ble svært kjent, på tross av at det visstnok ikke hadde blitt ytret i serien)

I dag - 10 år etter at serien ble avsluttet - har serien nærmest oppnådd kultstatus. "Derrick" har også sin egen fanklubb . På diskusjonsforumet pågår en opphetet diskusjon hvor fansen krever at den tyske tv-stasjonen ZDF sender "Derrick" i reprise! Det er nok et krav mange norske TV-seere kan stille seg bak.

Vil du ha Derrick tilbake på norske tv-skjermer? Debatter her!