NRK Meny
Normal

– Vi har ingenting å tilby flyktningene

Moskenes er én av 33 kommuner i Norge som så langt har sagt nei til å bosette flyktninger. – Vi synes de skal ha et godt tilbud når de kommer til oss, men det har vi ikke per i dag, sier ordfører Lillian Rasmussen.

Reine i Lofoten

Reine ligger i Moskenes kommune i Lofoten.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Hvert år blir kommunene anmodet om å bosette flyktninger av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi). Av kommunene som har svart på Imdis forespørsel for 2015 så langt, har 33 sagt nei til å ta imot noen flyktninger i det hele tatt. Blant de er fire i Nordland.

De politiske partiene er nå i forhandlinger om å ta imot 10 000 syriske flyktninger, og i neste uke går fristen ut for kommunene til å gi staten et svar på hvor mange ekstra flyktninger de kan ta imot. Av 428 kommuner i Norge, har bare tre så langt gitt et positivt svar.

I Moskenes i Lofoten tar de ikke imot noen, forteller ordfører Lillian Rasmussen fra Bygdelista i Moskenes.

– Vanskelig

– Vi synes de skal ha et godt tilbud når de kommer til oss. Det har vi ikke per i dag, hverken med tanke på helse, skole, barnehage eller arbeidsplasser.

Hun beskriver det hele som «et vanskelig og sammensatt problem».

– Jeg er enig i at det må være opp til kommunene hvorvidt man skal ta imot flytkningene, men vi kan ikke bosette de på gata. De må ha et sted å bo.

– Har hatt negative erfaringer

Herøy ordfører

Herøy-ordfører Arnt Frode Jensen (Ap) forteller at kommunen jobber med saken.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Også i øykommunen Herøy har de tidligere sagt nei til flere flyktninger, sier ordfører Arnt Frode Jensen (Ap).

– Bakgrunnen var erfaringer fra tidligere, der apparatet ikke var godt nok utbygd for å ta imot flyktninger.

Likevel utelukker han ikke at det nå kan bli aktuelt å ta del i den nasjonale dugnaden for å ta imot syriske flyktninger.

– Vi har fått en forespørsel fra statsråden, og den saken blir nå behandlet i kommunen i juni. Da har jeg sagt fra til rådmannen at vi må bygge opp et skikkelig apparat for å ta imot disse flyktningene. Så får vi se hva resultatet blir.

5 000 venter i mottak

Jan Tore Sanner (H)

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) besøkte Bodø i går.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

På Stortinget forhandler politikerne om hvor mange Syriske flyktninger Norge skal hjelpe, men fra før er det stort problem å finne et nytt hjem til de som allerede har fått asyl i Norge. Over 5 000 mennesker sitter i dag på asylmottak og venter på at de skal få et hjem i en norsk kommune.

– Vårt klare råd til kommunene, er derfor at de ser på hva de kan gjøre for å kunne ta imot flere, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

– Kan du love mer penger til kommunene i dette arbeidet?

– Nå har vi lagt frem revidert nasjonalbudsjett, så er det forhandlinger i Stortinget nå om man eventuelt skal ta imot flere. Skal vi det, må vi vite at kommunene er klare til å ta imot. Det er ingen god situasjon at flytninger blir sittende altfor lenge i mottak.