Hopp til innhold

– Sultestreik kommuniserer ikke, og møtes med hardhet fra myndighetene

Refugees Welcome Norway fraråder sultestreik som aksjonsform. – Det møtes med hardhet fra myndighetene og er uforsvarlig med tanke på helse og helsehjelp.

22 asylsøkere sultestreiker i protest

22 asylsøkere fra Afghanistan sultestreiker ved Vestvågøy mottak. Her er de samlet i stua på mottaket.

Foto: Privat

22 asylsøkere ved Vestvågøy mottak har gått til sultestreik etter at de fikk negativt svar på asylsøknaden sin.

I en pressemelding torsdag kveld skriver Refugees Welcome Norway at dette er en aksjonsform de fraråder.

– Sultestreik kommuniserer ikke. Det møtes med hardhet fra myndighetene og det er uforsvarlig med tanke på helse og helsehjelp, skriver pressekontakt Linn Herland Landro i en e-post.

Samtidig erkjenner de at dette er råd som ikke alltid følges.

Og når frustrasjonen blir så stor som nå, er det tilsvarende vanskelig å gi råd som oppleves meningsfulle å handle etter for dem som står i frustrasjonen.

Anbefaler å sende inn klage

Regiondirektør Bjørn Fridfeldt ved UDI region nord mener det er en nyttesløs aksjon.

Bjørn Fridfeldt

– Det er lite vi kan gjøre, annet enn å overvåke situasjonen, sier regiondirektør Bjørn Fridfeldt i UDI.

Foto: UDI

– En vil ikke kunne presse myndighetene til å endre sine vedtak gjennom en sultestreik, og dette er heldigvis en aksjonsform vi ikke ser ofte.

Han bemerker at det er kommunehelsetjenesten som må overvåke situasjonen. Å bruke tvang for å tilføre føde blir aktuelt idet det oppstår fare for liv og helse.

– Det riktige nå vil være å bruke ordinære klagekanaler, og la myndighetene vurdere saken på nytt igjen, sier Fridfeldt.

Har stilt krav

Gyri Mentzoni i «Refugees welcome to Vågan» har vært i kontakt med de sultestreikende i ettermiddag. Hun opplever situasjonen som alvorlig.

– Vi skulle selvsagt ønsket at de ikke hadde gått til dette skrittet, og er redde for at aksjonen ikke vil føre noe godt med seg.

Hun forteller at dette er mennesker som er sinte, frustrerte og redde, og at de har gitt uttrykk for at de heller vil dø i Norge enn i Afghanistan.

– Det er sterke ord. De føler seg urettferdig behandlet, og håper dette kan endre utfallet av saken. Vi jobber med å få de over på bedre tanker, men det er ikke enkelt.

Reaksjoner på nettet

I debattfeltene har det vært mange reaksjoner i dag. Flere av mindre saklig karakter.

Bare la de sulte.

Kommentar på Facebook

«Godt, la de være sulten når de kastes ut av landet» skriver en annen, mens en tredje skriver «[ ...] selvfølgelig løyet for å få opphold, og gjøre jævelskap her i Norge».

– Vi reagerer sterkt på den trakasseringen av både flyktninger og frivillige som fremkommer i debattene i forbindelse med pressens oppslag av sultestreiken, fastslår Linn Herland Landro.

– Det er åpenbart at terskelen for å snakke nedsettende til og om flyktninger og frivillige er betydelig senket, og det er nærliggende å tro at retorikken fra politisk hold ikke har bidratt til at terskelen heves.

Også Gyri Mentzoni har opplevd å få noen lite hyggelige meldinger i innboksen sin i dag.

– Det sier mer om dem som sender slike meldinger.

Vestvågøy mottak for enslige mindreårige på Borge i Vestvågøy

Gyri Mentzoni frykter sultestreik som aksjonsform kan komme til å spre seg til flere mottak. – Vi er redde for at det kan komme til å skje, konstaterer hun.

Foto: Privat