NRK Meny
Normal

– Strømmen gikk, motoren stoppet og vannet fosset inn

Mandag ble to av rutene i styrhuset til MS «Nordfolda» slått inn under uvær. Nå undersøker Sjøfartsdirektoratet om noe kunne vært gjort for å forhindre hendelsen.

Mandag ble rutene i styrhuset til MS «Nordfolda» knust under uvær. Nå undersøker Sjøfartsdirektoratet om noe kunne vært gjort for å forhindre hendelsen.

Rune Olsen filmet dette mandag, etter at det mest dramatiske var over.

Det var da Rune Olsen skulle ta hurtigbåten MS «Nordfolda» fra Sandhornøy til Bodø hendelsen skjedde. Idet de passerer Fleinvær får de beskjed av kapteinen om å holde seg inne i lugaren, på grunn av dårlig vær og høye bølger.

Det var Avisa Nordland som omtalte saken først.

– Det var ganske harde dønninger allerede da. Hurtigbåten måtte slakke ned flere ganger for ikke gå inn i de største bølgene, sier Olsen til NRK.

Det virker først til å roe seg, men så hører Olsen plutselig et stort smell.

Strømmen gikk, motoren stoppet og vannet fosset ned fra etasjen over. Det var svært dramatisk, og man visste ikke hvordan man skulle oppføre seg. Jeg var klar til å gå ut på dekket for å finne meg en livbåt.

Rune Olsen

– Hva tenkte du i denne situasjonen?

– Du tenker på de hjemme, at man kanskje har sett dem for siste gang. Jeg har barn selv, også.

Får utdelt overlevelsesdrakt

Rune Olsen

Rune Olsen, her avbildet i roligere omgivelser.

Foto: Privat

Det er bare to passasjerer om bord, og begge får utdelt overlevelsesdrakt. Det snakkes om at de skal hentes med Sea King.

– Det er ikke artig å være uten motor i fire-fem meter høye bølger. Men i alt dette forholdt mannskapet seg rolig og forsøkte å få kontroll over situasjonen. Det skal de ha all ære for.

Etter en halvtimes tid får de to passasjerene vite at mannskapet har fått kontroll på båten.

Mye elektronikk ødelagt

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Torghatten Nord, men har foreløpig ikke lyktes. Til Avisa Nordland sier driftssjef Petter Sundbakk at en brottsjø kom rett på styrhusvinduene og trykket inn to av dem.

– Personellet fikk mye vann i styrhuset og mye av det elektroniske er ødelagt. Personellet synes det var en traumatisk opplevelse, og de som ønsker det får tilbud om hjelp. Men så langt har ingen bedt om det, sier Sundbakk til avisa.

«Nordic Lady» fra Saltencruiser er leid om som erstatter, men rederiet satser på å få MS «Rødøyløven» inn som erstatter så fort som mulig.

Det er uvisst hvor lenge MS «Nordfolda» blir værende ute av drift, men ifølge Sundbakk kan det dreie seg om et par uker.

Venter på rapport

Dag Inge Aarhus

Kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet.

Foto: Sjøfartsdirektoratet

Kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet forteller at de har gitt rederiet pålegg om å utbedre skadene før MS «Nordfolda» kan settes inn i drift igjen.

– Vi har gjennomført en havaribesiktelse for å avdekke hvilke forhold som har vært medvirkende til denne hendelsen, sier Aarhus til NRK.

Resultatene fra undersøkelsen, som ble gjennomført i går, ventes klare i løpet av uken. Da vil man vite mer om mulige årsaksforhold og om noe kunne vært gjort for å forhindre hendelsen.

– Det er for tidlig å si noe om konklusjonene per nå, sier Aarhus.