Hopp til innhold

– Norges nasjonalfjell har blitt en fiasko

I 2002 ble Stetind kåret til Norges nasjonalfjell av Reiseradioens lyttere. Men siden har det meste gått galt. – Det har falt et glemselens slør over fjellet.

I 2002 mobiliserte nordlandskommunen Tysfjord kraftig og brukte 19.000 kommunale kroner på å stemme frem Stetind som Norges nasjonalfjell. De lyktes, men 11 år senere har det som skulle bli en turistmagnet, i stedet forsvunnet fra folks bevissthet.

– Når det gjelder å utnytte mulighetene som nasjonalfjell kommersielt, er Stetind absolutt en fiasko, sier Rita Gundersen, som er innehaver av Stetind hotell.

Rita Gundersen

Rita Gundersen savner turister som vil til topps på Stetind.

Foto: NRK

Hun var blant optimistene etter Reiseradioens lyttere hadde sagt sitt i 2002.

– De første årene etter kåringen hadde jeg god pågang av turister, men de siste årene har det vært lite. Det er tydelig at det har falt et glemselens slør over Stetind som nasjonalfjell. Det er bare de ihuga toppbestigerne som vet hvor de skal, fortsetter hun.

Brukte 19.000 kroner på vinne avstemmingen

Virkeligheten Kristiansens beskriver står i sterk kontrast til optimismen som rådde for 11 år siden.

Daværende ordfører, den nå avdøde Leif Kristian Klæboe, var en ildsjel og bidro med sitt til at Stetind gikk helt til topps blant mange andre sagnomsuste kjente og kjære norske fjell.

Kommunen brukte ikke mindre enn 19.000 kommunale kroner til mobiltelefonkort, og bidro på denne måten sterkt til at Stetind ble stemt frem.

Men det var nære på. Bare få dager før det hele skulle avgjøres var både Stetind og Dovrefjell favoritter. Da var gode råd dyre.

– Jeg sendte politisk sekretær på butikken. Der kjøpte hun mobiltelefonkort for 19.000 kroner. Telefonkortene delte vi ut til ungdommene i bygda med klar beskjed om at nå måtte de stemme frem Stetind som nasjonalfjell. Natta før det hele var over satt kona og jeg oppe hele natta. Og vi stemte alt det vi kunne, har Klæboe tidligere fortalt NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Stetind – Norges nasjonalfjell. Fra Dagsrevyen august 2002, ved Bente H. Johansen. Med Bjørn Erik Olsen, Arne Næss.
OBS: LIGGER UTE I NRK NORDLAND FYLKESLEKSIKON!

Se innslaget i Dagsrevyen fra da Stetind ble kåret til Norges nasjonalfjell.

– Det har blitt en del krangel

Men Stetind ble aldri den turistmagneten den tidligere ordføreren hadde håpet på.

I dag er en liten rasteplass med informasjonstavle den eneste synlige turistsatsingen rundt den 1.392 meter høye Stetind.

– Vi har vel ikke helt lyktes med det vi hadde tenkt den gangen. Det ble gjort en fabelaktig innsats av den forrige ordføreren som fikk kåret Stetind til nasjonalfjell. Det var store forventninger etter det, men vi har ikke fått uttelling, forteller nåværende ordfører Guttorm Åsebystøl.

Guttorm Åsebystøl

Guttorm Åsebystøl innrømmer at kommunen har feilet.

Foto: NRK

– Det var spådd at Stetind skulle ble en turistmagnet uten like. Hva har skjedd?

– Etter min oppfatning er Stetind en turistmagnet, men vi har ikke klart å utnytte potensialet. Det har sviktet både politisk, økonomisk og administrativt. Vi har rett og slett ikke fått det til. Det har blitt en del krangel på veien, sier Åsebystøl.

– Alt virket lovende

At det har vært uenigheter bekrefter Kristiansen i Stetind hotell. Hun mener optimismen ble ødelagt på grunn av uenigheter mellom kommunen og den øvrige prosjektledelsen.

I dag er det svært få turister som henter brosjyrer om fjellet i hyllene på hotellet.

– Det ble gjort et krafttak i 2002 etter initiativ fra folk utenfra. Det ble dannet en prosjektgruppe og alt virket lovende. Jeg var med i prosjektet fra begynnelsen, forteller hun.

– Vi hadde blant annet besøk Snøhetta. De var på befaring og så for seg fantastiske muligheter for å komme seg til fjells og utnytte de mulighetene vi har kommersielt.

Men dessverre tok det brått slutt.

– Nå er ikke fjellet merket noe sted. Jeg har gjester som kommer for å klatre i Stetind, men det er jo folk som vet hvor fjellet er og har opplegget klart. Men de utgjør en veldig liten gruppe sammenlignet med det potensielle antallet turister vi kunne fått på besøk i kommunen, mener Kristiansen.

Bli med Torbjørn Solheim, Eirik Lind Hånes og UT.no-fotograf Kristin Folsland Olsen til Nord-Norges granittbauta!

Bli med på klatretur i Stetind sammen med UT.no.