Er dette Norges vakreste sted?

Nordlandsnaturen topper kåringene over landets vakreste sted. Hva mener du er «Norges vakreste sted»?

Hauklandstranda - Nidarkonkurranse

NORGES VAKRESTE: Per nå er Hauklandstranda i Vest-Lofoten favoritten til å bli «Norges vakreste sted».

Foto: Nidar/ Ole Kristian Larsen

Nidar - kommunikasjonsdirektør Robert Rønning

Kommunikasjonsdirektør i Nidar, Robert Rønning.

Foto: Nidar

– Det er ingen tvil om hvilket fylke som har fått mest stemmer. Det er kommet inn 131 000 stemmer til nå, og 25 % av disse går til bilder fra Nordland, sier kommunikasjonsdirektør Robert Rønning hos sjokoladeprodusenten Nidar.

Det er de som står bak kåringen av «Norges vakreste sted». Bare fra Nordland er det kommet inn 496 bidrag, noe som er en fjerdedel av alle bildene som er sendt inn til kåringen.

Stolte nordlendinger

Nordlendingene har nærmest kuppet konkurransen med sine bidrag. Tidligere er Hauklandsstranda, som nå har fått flest stemmer i konkurransen om Norges vakreste sted, blitt kåret til Norges vakreste strand.

I 2002 ble Stetind kåret til Norges nasjonalfjell i en lytterkåring i nitimen på NRK P1. Samme år ble også Kvæfjordkaka fra Sør-Troms kåret til Norges nasjonalkake. Og nå har sjokoladeprodusenten truffet blink når lokker med tittelen «Norges vakreste sted». På facebook har gruppen «Stem på Haukland! :)» allerede fått over 1100 medlemmer.

Facebook gruppe for Norges vakreste sted

MANGE PATRIOTER?: Gruppa «Stem på Haukland! :)» på facebook har fått over 1100 medlemmer allerede.

Foto: Faksimile Facebook

– I en undersøkelse vi utførte i forkant av konkurransen, viste det seg at 85 prosent av innbyggerne i Nordland var sikker på at de kom til å bo i hjemfylket resten av livet. Så det sier nok litt om at de er stolt og føler en spesiell tilhørighet til hjemstedet sitt, i tillegg forklarer det kanskje hvorfor så mange har sendt inn et bidrag, sier Rønning.

Allan Sande, professor ved Universitetet i Nordland

Professor Allan Sande ved Universitetet i Nordland.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Hordaland kom på en annenplass i undersøkelsen deres, mens Oppland lå på bunnen. Der trodde bare 60 prosent av de spurte at de kom til å bo i fylket livet ut.

– God reklame for hjemstedet

Professor og forsker i sosiologi, Allan Sande, ved Universitetet i Nordland er ikke det minste overrasket over at et bidrag fra Nordland topper kåringen.

– Nei, Hauklandstranda er jo fantastisk fin strand, som også Unesco holder på å jobbe med å få på verdensarvlista. Det er jo også sånn at i Lofoten er det et stort engasjement for å komme med på slike kåringer, for det har jo en markedsføringseffekt på reiseliv og lokalsamfunn, sier Sande.

– Så det er slik at nordlendingens pågangsmot har skylda for at de topper disse kåringene?

– Ja, og det er ofte det som er grunnen til at folk bor i Nord-Norge også. Folk har engasjement og jobber for at stedet skal overleve og videreutvikle seg. Lokalt dugnadsarbeid og kreativitet gjør at man får markedsført stedet og trukket folk til bygdene.

Han peker på Vestvågøy kommune som ligger i Vest-Lofoten, som et eksempel på at flott natur og gode arbeidsplasser har ført til en økning i folketallet og som trekker til seg ungdom.

Sørli, Lierne, Nord-Trøndelag - Nidar

2. PLASS: Dette bildet fra Sørli, Lierne i Nord-Trøndelag ligger på andreplass i konkurransen.

Foto: Nidar/ Linn Sætervoll

Kan vinne 100.000 kroner og masse sjokolade

Nidar legger ikke skjul på at de har satt i gang konkurransen for å skape et engasjement blant folk, og de vil kanskje bruke vinnerbildet i sin markedsføring. Premien til vinneren er 100.000 kroner, i tillegg vil fem fylkesvinnere få et helt års forbruk av sjokolade.

– Vi kårer finalistene i slutten av juli, da plukker vi ut 19 fylkesvinnere. Deretter skal juryen plukke ut fem vinnere av et års forbruk av Bergene Melk. Disse fem kan folk stemme på, og vinneren vil bli kåret i begynnelsen av septemer, sier Rønning.

Leka, Nord-Trøndelag - Nidar

3. PLASS: Leka i Nord-Trøndelag ligger på en tredjeplass.

Foto: Nidar/ Amalie Hansen Sønnesyn

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.