NRK Meny
Normal

– Sprengningsuhellet kunne fått fatale konsekvenser

Det var et uvanlig syn som møtte familien Jacobsen da de kom hjem fra jobb.

sprenging, uhell

FATALE KONSEKVENSER: Dette synet møtte Leiv Finnvald Jacobsen og kona da de kom hjem fra jobb. Han er glad for at han ikke var hjemme da det skjedde.

Foto: Sigurd Steinum/NRK

Leiv Finnvald Jacobsen og kona fikk seg en overraskelse da de kom hjem fra jobb tirsdag ettermiddag. En stein fra sprengningsarbeidet ved riksveien hadde nemlig tatt seg inn gjennom kjøkkenvinduet i huset deres noen hundre meter unna veien.

– Det gikk jo ikke an å gå inn på kjøkkenet for å lage middag, det måtte vi bare glemme. Man blir jo sjokkert av synet, sier han.

Jacobsen viser frem kjøkkengulvet som er dekket knuste glasskår og midt på gulvet ligger en stein på størrelse en knyttneve.

– Jeg tør ikke å tenke hvordan det ville ha gått om jeg var hjemme. Jeg ville mest sannsynlig sittet ved vinduet og reparert en kassettspiller om jeg var hjemme.

Han er glad for at han ikke var hjemme på det aktuelle tidspunktet.

– Da hadde jeg mest sannsynlig ikke stått her nå. Med den farten den må ha hatt da den suste gjennom vinduet ville det ikke vært greit å få den i hodet.

spreng

SPRENGNING PÅGÅR: Det er i forbindelse med den nye veien inn til Bodø at Veidekke sprenger i området.

Foto: Sigurd Steinum/NRK

Jacobsen mener Veidekke som utfører sprengningsarbeidet i forbindelse med ny tunnel i Bodø - burde ha sikret sprengningen bedre i nærheten av boligfeltet.

– Man blir jo litt forbannet på dem for at de ikke har klart å sikre det bedre.

Kunne ha gått riktig galt

Operasjonsleder Odd Ivar Pettersen ved Salten politidistrikt bekrefter at steinen stammer fra sprengningsarbeidet 200 meter fra boligfeltet Jacobsen og familien bor.

– Det er veldig alvorlig det som har skjedd. Mye tyder på at steinen har kommet inn gjennom vinduet med stor fart og om denne steinen hadde truffet et menneske hadde det gått riktig galt, sier Pettersen til NRK.

– Vi undersøker nå hva som har skjedd.

Steinsprut fra sprengningene

Odd Inge Bardal er prosjektleder for Bypakke Bodø som har jobber med sprengingen i forbindelse med ny tunnel i byen. Det var under sprengningen i formiddag det gikk galt. Han forteller at de ser alvorlig på saken.

Odd Inge Bardal i Bypakke Bodø

BYGGER VEI: Odd Inge Bardal sier de ser alvorlig på det som har skjedd.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Vi skulle sprenge en salve inne i tunnelen og en utenfor. Vi fikk steinsprut fra begge sprengningene ut på riksvei 80 og det er to boliger som er truffet av steinene. Nå prøver vi å kartlegge om det er andre hus som er rammet av det.

Ifølge Bardal er det for tidlig å si noe om hvorfor dette har skjedd.

– Det er vanskelig å si hvordan steinene har passert sikringsmattene vi har i området rundt sprengningene.

mer

GLASSKÅR: Steinen har sust inn gjennom kjøkkenvinduet i familiens leilighet.

Foto: Sigurd Steinum/NRK