NRK Meny
Normal

– Nå får Norge verdens peneste pass

Norske pass får nytt design. Det vekker oppsikt i utlandet.

Norske pass får nytt design

APPLAUDERES: Slik kan ditt nye pass bli seende ut. Det imponerer utenlandske bloggere og journalister. Til høyre med UV-lys.

Foto: Neue Design Studio

– Dersom passet er et symbol på nasjonal identitet, så underbygger det nye designet Norges rykte som et land med elegant, minimalistisk skjønnhet, skriver engelske The Guardian.

– Nå har Norge verdens peneste pass, skriver Gizmodo.

– Norges nye pass er utvilsomt vakre, skriver The Next Web.

Snart får norske statsborgere nye pass. Designet til de nye passene applauderes nå på både nyhetssider og blogger i utlandet.

Bakgrunnen er en designkonkurranse i regi av Politidirektoratet og Kripos, som ble sparket i gang i februar i år.

«Formålet med konkurransen har vært å finne et unikt konsept med høy designfaglig kvalitet innenfor et tema som er allment akseptert, og med en formgivning som er hensiktsmessig og funksjonell», skriver de på sine nettsider.

En av målsettingene har dessuten vært å imøtegå det økende problemet rundt misbruk av identitetsdokumenter.

– De nye passene skal bidra til å forebygge og bekjempe kriminalitet knyttet til misbruk av identitet, opplyser Politidirektoratets Annar Bohlin-Hansen i IDeALT-programmet, som har ansvar for blant annet ID-utstedelse av både pass og ID-kort.

– En magisk detalj

Og det er spesielt én ting ved de nye passene som trekkes frem når utenlandske designentusiaster og journalister omtaler saken.

Når passet holdes under et UV-lys, endrer det norske landskapet seg fra dag til natt, med nordlys og det hele.

– En magisk detalj, mener journalisten i The Guardian.

Den norske fagjuryen sier følgende om konseptet:

– Konseptet er konkurransens mest nedtonede og stilrene løsning, og skiller seg positivt ut, kan man blant annet lese i begrunnelsen.

Tre ulike farger

Norske pass får nytt design

Forslag til pass, diplomatpass og utlendingspass.

Foto: Neue Design Studio

Det er det Oslo-baserte designfirmaet Neue som står bak designet, som vil komme i tre ulike farger – et for vanlige statsborgere, et for diplomater og et for utlendinger.

– Vi har hatt som mål at designet skulle oppleves som noe helt nytt og være engasjerende i form og historie. At det vekker så mye oppmerksomhet internasjonalt var likevel langt over all forventning. Vi er utrolig stolte og ikke minst er det gøy med all den oppmerksomheten norsk design har fått i utlandet den siste tiden, sier Benjamin Stenmarck til NRK, som er designansvarlig for det nye passet.

Han forteller at de formmessig har fokusert på at passet skal oppleves som klassisk, men moderne.

– Det har vært viktig å bygge formen på noe som angår oss alle - det norske landskapet. Landskapet vi omgir oss med er noe av det som er med å definerer vår identitet, hvordan vi ser på oss selv, sier Stenmarck.

– Passet er noe alle har et forhold til, og derfor blir det enda viktigere for oss som designbyrå å forvalte denne muligheten på en god måte, sier kreativ leder Lars Håvard Dahlstrøm.

Skal bearbeides

Designet skal nå bearbeides.

– Det endelige resultatet vil dere først se når nye reisedokumenter er ferdig produsert, sier politiinspektør John Kristian Thoresen i IDeALT-programmet.

I september ble det kjent at det fra 2016/2017 innføres et nytt nasjonalt ID-kort som vil erstatte passet på reise innenfor Schengen og Europa.

Snart blir det altså nytt design på passene også.